BiH dijaspora

Ministarstvu inostranih poslova BiH se obratilo više desetina državljana BiH

banner

Ministarstvo inostranih poslova BiH je 15. marta 2020. godine uspostavilo telefonsku liniju za hitne pozive 033 281 309 te adresu elektronske pošte emergency@mvp.gov.ba za kontakte naših državljana koji se nalaze u inostranstvu, a imaju potrebu da nas kontaktiraju u vezi sa trenutnom situacijom.

Ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje izjavio je za Fenu da su putem tih kanala za kontakte primljeni brojni zahtjevi i upiti, a situacija se praktično konstatno mijenja imajući u vidu pozive koji pristižu i koji se obrađuju.

Ministarstvu inostranih poslova BiH se obratilo više desetina državljana BiH, koji se trenutno nalaze u inostranstvu sa različitim upitima vezanim za načine povratka u Bosnu i Hercegovinu. Većina takvih upita je iz evropskih zemalja, ali ima i slučajeva iz Azije, SAD-a, Latinske Amerike, Kanade.

– Kao generalni savjet, našim državljanima sugerišemo da prate realne mogućnosti povratka komercijalnim letovima, a da se za konzularnu pomoć, ukoliko im je potrebna, obrate nadležnim DKP- ima Bosne i Hercegovine koji pokrivaju zemlju ili region u kojem se trenutno nalaze, s obzirom da za sada nije planiran organizovani povratak državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva. Neke od zemalja iz kojih ima najviše registrovanih zahtjeva su Njemačka – 79, Turska – 26, Ruska Federacija – 16, Egipat – 16, Španija – 10, ali su to promjenjivi brojevi s obzirom na vrlo dinamični situaciju koja se iz trenutka u trenutak mijenja, ali se svi zahtjevi koji pristižu evidentiraju i konstatno se obrađuju – kazao je Regoje za Fenu. 

Related posts

Bosanskohercegovačka dijaspora u Švedskoj: Kroz medije čuvamo svoj identitet

Editor

IGK uputio Protesno pismo pismo američkoj televizijskoj kući CBS zbog strašne uvrede žrtava genocida u BiH

Urednik BiH Info Desk

Njemačka: Zahtjev bh. dijaspore za uključivanje u proces izmjene lzbornog zakona

Leave a Comment