BiH dijaspora

Bosanska autorica Lana Bastašić prekinula veze s njemačkim izdavačem zbog šutnje o genocidu u Gazi

banner

Bosanska autorica Lana Bastašić koja trenutno živi u Švicarskoj, izjavila je u ponedjeljak kako vjeruje da je njena “moralna i etička” dužnost raskinuti ugovor sa svojim njemačkim izdavačem zbog njegove šutnje o izraelskom ratu protiv Gaze i sistematskoj cenzuri u zemlji.

U objavi objavljenoj na Instagramu Enough Germans have told me not to publish this statement so the only reasonable thing to do is to publish the statement. Don’t take the… | Instagram, autorica romana “Catch the Rabbit” kaže kako je do svoje odluke došla unatoč njemačkom prijevodu njene knjige koji joj pruža mnogo prilika, čitanja, festivala i spisateljskih rezidencija.

Bastašić kaže da su njezini izdavači, S Fischer Verlag, pokazali primjere dvostrukih standarda.

“Moralno je upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji”, napisala je u vezi s izdavačevom zabrinutošću zbog antisemitizma.

Kao primjer navodi web-stranicu izdavača na kojoj piše da ima za cilj rasvijetliti kontinuitet antisemitizma u njihovim knjigama te da se protive antisemitskom razmišljanju i djelovanju nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Iako je ovo “potrebno i hvale vrijedno”, kaže ona, zanemaruje izraelsko bombardiranje Gaze u kojem je od tada ubijeno najmanje 24.000 ljudi, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva.

“To je politički neodgovorno, jer samo dolijeva ulje na vatru izjednačavanjem svakog pojedinog Jevreja s trenutnom vladom Izraela, čineći ovaj svijet još opasnijim za ljude za koje tvrde da ih štite. Konačno, intelektualno je lijen jer komotno delegira antisemitizam na Bliski istok, dok ga ne vidi u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države “, napisala je u svojoj izjavi.

Bastašić je također rekla da njena odluka dolazi usred ušutkavanja jevrejskih umjetnika, pisaca i naučnika u Njemačkoj od 7. oktobra, pri čemu su neki izgubili posao ili su se suočili s uznemiravanjem jer su javno govorili o Gazi.

“Ne mogu mirne savjesti nastaviti da me objavljuje kuća koja tako otvoreno iznevjerava njemačke Jevreje dok tvrdi da se bori protiv antisemitizma”, dodala je.

U članku objavljenom za The Guardian u novmebru, rekla je da je izraelsko tepih bombardiranje i kolektivno kažnjavanje civila i djece u Gazi gurnulo enklavu u humanitarnu krizu, ali je svako spominjanje toga u Njemačkoj označeno kao antisemitizam.

“Svaki pokušaj pružanja konteksta i dijeljenja činjenica o histroijskoj pozadini sukoba smatra se grubim opravdanjem Hamasovog terora”, napisala je, rekavši da su marševi za Palestinu zaustavljeni, palestinski simboli zabranjeni, a Jevreji koji pokazuju solidarnost s Palestincima ušutkani .

“Nepokolebljiva službena podrška Njemačke postupcima izraelske vlade ostavlja malo prostora za čovječanstvo”, napisala je, dodajući da smatra svojom odgovornošću prozvati svoju domovinu, sada Njemačku, zbog njezinog “licemjerja i pristajanja na etničko čišćenje Gaze. ”.

Klix

Related posts

Jedinstven nastup bh. organizacija u Sidneju

BosnianPodcast ™

(VIDEO) Nakon novih mjera za strance povećan promet na graničnim prijelazima BiH

Urednik BiH Info Desk

Norveška: Podignuta optužnica protiv Zikrije Krkića za dvostruko ubistvo u Trnopolju

Leave a Comment