BiH dijaspora

Projekat “BH Akademski imenik”: Umrežavanje, saradnja i dijeljenje naučnih otkrića

banner

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović razgovarali su s doktorima nauka Irfanom Šljivom i Suadom Krilaševićem, koji su kreirali digitalnu platformu BH Akademski imenik.  

Prva digitalna platforma te vrste za istraživače u Bosni i Hercegovini i dijaspori kreirana je s ciljem umrežavanja, saradnje i dijeljenja naučnih otkrića. Nastala je kroz saradnju Asocijacija za Napredak Nauke i Tehnologije (ANNT), čiji je predsjednik doktor Krilašević i kompanije RUn IT, čiji je suosnivač doktor Šljivo. Partner projekta je Akademija nauka i umjetnosti – BHAAAS.   

Šljivo i Krilašević na projektu rade volonterski, sa željom da unaprijede naučnoistraživačku zajednicu u državi.

Šljivo je magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a doktorat iz filozofije odbranio je u Švedskoj na Mälardalen univerzitetu. Trenutno radi u NASA Ames istraživačkom Centru u Kaliforniji, unutar Robust Software Engineering grupe, te se na ovaj sastanak uključio video-vezom.   

Krilašević je doktorirao na Tehničkom Univerzitetu u Delftu, u Nizozemskoj, a stekao je titulu doktora tehničkih nauka iz oblasti automatike.

Premijer Uk je kazao da Kanton Sarajevo podržava inovativne ideje koje će unaprijediti rad akademske zajednice.   

– Potencijal koji imamo u našim naučnicima koji svoje karijere grade širom svijeta, ali i u BiH, napokon će imati svoju adresu. Osnovni postulat bilo kakvog planiranja i napretka jeste uvid u postojeće kapacitete. Napokon ćemo na jednom mjestu imati bazu svih naših naučnika sa svim akademskim informacijama, koje su neophodne za ovaj vid adresara – naveo je Uk.

Na ovaj način, dodao je, potencijal će biti na raspolaganju i privredi, ali i društvu generalno, te najavio da će Vlada KS, koja je sufinansirala izradu adresara, ostati partner do konačne implementacije.   

Ministrica Mesihović smatra da ta inovativna inicijativa, koja promovira umrežavanje i dijeljenje naučnih otkrića, igra ključnu ulogu u jačanju naučne zajednice u BiH, ali i šire, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Related posts

Ahmed Husagić dao otkaz u austrijskom SPO-u, od sada će politički djelovati u BiH

BHD Info Desk Administrator

Zeničanka Elma Kablar iz Tokija: Broj zaraženih osoba u Japanu je još uvijek mali

Editor

Sjeverna Makedonija: Osnovano Bošnjačko narodno vijeće

Editor

Leave a Comment