BiH dijaspora

Esma Šehović iz Londona: U izolaciji pokušavam napraviti “one prave” hurmašice

Pitali smo je kako se nosi sa izolacijom kao ekstrovertna osoba koja voli putovati te kako planira provesti vrijeme u samoizolaciji. Ona je za nas sačinila i kratku listu stvari koje planira uraditi u izolaciji

Britanski premijer Boris Johnson objavio je jučer da je proglasio stanje nacionalne hitnosti odnosno nacionalni karantin koji će trajati najmanje tri naredne sedmice. Ovime se Velika Britanija pridružila brojnim evropskim zemljama koje su se odlučile na sličan korak.

Tako će od petka sve škole biti zatvorene na period od 14 dana. Premijer Boris Johnson je nagovijestio još strožije mjere za provođenje uputa Vlade građanima u vezi sa koronavirusom.

Sarajka Esma Šehović, koja trideset godina živi u Londonu, od jučer se nalazi u izolaciji. Nakon što je odrasla na Grbavici, gdje je, kako kaže, provela najljepše dane djetinjstva, u Veliku Britaniju je otišla da radi kao bejbisiterka. Nakon teškog početka,  uspjela je dobiti posao od kojeg je mogla solidno živjeti. Posljednjih deset godina radi kao savjetnik za zapošljavanje, a inače je magistrica turizma. 

– Put me nije odveo da se bavim turizmom, ali zato me želja za putovanjem odvela u mnoge zemlje i predjele na svih sedam kontineneta. Željela sam da upoznam kulturu i ritam mnogih zemalja, a i kao prava Bosanka da moje prijatelje koje sam stekla u Londonu upoznam sa našom kulturom, običajima i kulinarstvom, kaže Šehović za MojaBiH. 
Ona je netom prije proglašenja pandemije COVID-19 u svijetu posjetila Antarktik i prekrižila posljednji kontinent na listi na kojem nije bila.

Pitali smo je da prokomentariše početni ležeran odnos Vlade Velike Britanije na čelu sa premijerom Borisom Johnsonom prema pandemiji, kada nije uveo nikakve značajne mjere za sprječavanje širenja virusa.  
– Premijer je bio kritizovan oko ove odluke, ali on je ipak slušao savjete naučnika. Svako večer je na vjestima imao pres konferencije i ukazivao građanima o posljedicama druženja u grupama. Građani se nisu pridržavali i dalje su se nalazili u kafićima, parkovima i dernecima. Mi smo svi upućeni o situaciji u Kini i Italiji i bez obzira na apel, pres konferencije, novine, mi smo obavezni da zaštitimo sebe, svoju rodbinu i prijatelje. Ako je rečeno “Ne izlazite iz kuća”, onda se trebamo i pridržavati toga.  

Kazala nam je da je uoči najavljenih mjera u Londonu vladala prava pomama u supermarketima i da su police “opustošene”, što se može vidjeti iz priloženih fotografija.

Pitali smo je kako se nosi sa izolacijom kao ekstrovertna osoba koja voli putovati te kako planira provesti vrijeme u samoizolaciji.
– Izolacija svakom teško pada i pošto živim sama odlučila sam da napravim listu šta bih trebala uraditi za vrijeme izolacije:

) Početi čitanje knjiga koje mi stoje na polici mjesecima i čekaju “my free time”
2) Vrijeme za filmove koje nisam stigla pogledati (Disney filmove obožavam)
3) Napraviti foto album sa mojih zadnjih putovanja
4) Nazvati prijatelje sa kojima nisam razgovarala duže vrijeme
5) Pokušati napraviti “one prave” hurmašice…

Piše: H.D. / MojaBiH

Related posts

Instalacija Almira Derviševića, ‘Putokaz’ ka istinskom uspjehu čovjeka i društva

BHD Info Desk Administrator

Na vidiku dugogodišnja je želja dubrovačkih muslimana: Dubrovnik dobija džamiju sa munarom

Šepić: Hitno promijeniti odnos prema našem narodu koji radi vani i želi doći kući

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment