BiH dijaspora

Jasminka Hasanbašić iz Kopenhagena: Danska uvela drastične mjere u borbi protiv koronavirusa

banner

Danska se također suočava s pandemijom koronavirusa, o borbi Vlade Kraljevine Danske sa njom iz Kopnehagena za agenciju BHDINFODESK “raport ” je podnijela nastavnica Jasminka Hasanbašić:

“AKO SE DANCI NE BUDU DRŽALI PRAVILA DA BUDU KOD KUĆE I IZBJEGNU POSJETU FAMILIJI U PREDSTOJEĆIM DANIMA USKRSA, POSTOJI MOGUĆNOST DA VLADA UVEDE ZABRANU REGIONALNOG PUTOVANJA U DANSKOJ.

Ovo je izjavila danska premijerka Mette Frederiksen u svom zadnjem obraćanju javnosti u ponedjeljak 23.3. 2020, a to je potvrđeno i od ministra za zdravstvo i stare, Magnusa Heunickea. On dodaje da uvođenje ove zabrane ovisi o tome kako se stanovništvo bude pridržavalo već postojećih zabrana i upozorenja. On dodaje da je izuzetno važno da se ne dozvoli daljnje širenje virusa Korona.

Ovo je skraćena verzija širenja Korona virusa u Danskoj:

  • 27.2.2020. prvi slučaj konstatovan kod jednog muškarca koji je bio na skijanju u Sjevernoj Italiji;
  • 28.2. 2020. drugi slučaj, još jedan muškarac koji je bio na skijanju u S. Italiji;
  • 29. 2. 2020. treći slučaj je konstatovan kod osobe koja je prisustvovala konferenciji u Münchenu;
  • 12.3.2020. registrovane 674 osobe zaražene Korona virusom;
  • 25.3. 2020. je registrovano 1.715 osoba zaraženih Korona virusom.

Direktor Uprave za zdravlje Søren Brostrøm je izjavio da se Evropa nalazi trenutno u centru virusa i da se Danska nalazi u visoko rizičnoj grupi i da je situacija jako ozbiljna.

Od 12.3. 2020. godine su samo ozbiljno bolesne osobe bile testirane na Korona virus, ukupno 12.843 osobe. Pokazalo se da su 1.450 osobe bile pozitivne na virus. Zanimljivo je da su većina pacijenata muškarci u 40-tim godinama. Na intenzivnoj njezi se nalazi 55 pacijenta, od kojih je 47 na respiratorima. 

Prema podacima Uprave za zdravstvo od 25.3.2020. godine, u Danskoj je, do sada, testirano 14.870 osoba od kojih je 1.715 zaraženih. 32 osobe su umrle.

254 osobe su smještene u bolnicu i pretpostavlja se da će taj broj rasti. Mišljenje je da su realne cifre zaraženih daleko veće.

 Iz Ministarstva za zdravstvo najavljuju da se očekuje da će 10% stanovništva biti zaraženo virusom.

Danska vlada je povodom toga preuzela drastične mjere u ograničavanju širenja virusa, uključujući zatvaranje granice, kao i zatvaranje svih škola i univerziteta.

U trgovinama za hranu se građani pridržavaju pravila da drže 1-2 metra odstojanje jedan od drugog. Trgovine su snabdjevene alkoholom za ruke, kao i gumenim rukavicama, koje se mogu koristiti za uzimanje proizvoda.

Danska premijerka Mette Frederiksen je izjavila u utorak 17.3. 2020. godine na konferenciji za novinare da se, u naredne dvije sedmice, zabranjuje javno okupljanje više od 10 ljudi, kao i da se zatvore restorani, institucije, sportske dvorane, noćni klubovi, frizerski saloni i saloni za masažu.

Svi koji rade u javnom sektoru su poslani kući. 

Trgovine hranom, ambulante i prijevoznici su izuzeti iz te odluke.

     U svom obraćanju za javnost na 23.3.2020. godine, Mette Frederiksen je

izjavila da je period izolacije produžen do 13.4.2020. godine. Škole, institucije i butici će također biti zatvoreni u tom periodu.

I dalje će biti na snazi zabrane okupljanja za više od deset osoba, ali neće stupiti na snagu (za sada) potpuna zabrana kretanja.

Nemamo saznanja da se neko od bosanskohercegovačkih građana sa boravkom u Danskoj nalazi na listi oboljelih od koronavirusa.”

Related posts

Poštovani bh. građani obilježite i čestitajte praznik ambasadorima BiH, koji su odbili obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

BHD Info Desk Administrator

U NEW YORKU “PET DO 12” ODRŽAN SKUP PODRŠKE BiH, UPUĆENO PISMO GENERALNOM SEKRETARU UN I ČLANICAMA VIJEĆA SIGURNOSTI

Urednik BiH Info Desk

Ahmed Lindov član Vijeću općine Kvinesdal Norveška: 1. maj ovdje koriste da podsjete da su prava radnika najvažnija za svako društvo

Leave a Comment