Društvo

SAD novi centar epidemije a u Velikoj Britanij i princ Charles pozitivan na koronavirus

Broj zaraženih korona virusom u svijetu dostigao je 420.000, dok smrtni epilog seže do 18.900, podaci su Centra za resurse američkog Univerziteta Johns Hopkins. Više od 100.000 osoba se oporavilo i nije pozitivno na virus.

Ovi podaci su nešto viši od onih Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) čija je glasnogovornica dr. Margaret Harris izjavila da se 85% novih slučajeva u svijetu veže za SAD, od čega je polovina u New Yorku, a ostatak u Evropi.

Iz WHO tvrde da su SAD na putu da postanu novi epicentar pandemije.

Istovremeno u Evropi, broj smrtnih slučajeva u Italiji je ponovo skočio nakon dva zabilježena pada i sada iznosi 743, iako nove infekcije se sada dešavaju nešto sporijim tempom.

Najveći broj smrtnih slučajeva bilježe Španija, Francuska i Velika Britanija.

U Velikoj Britaniji su usljed komplikacija do utorka ujutru preminula 422 pacijenta, dok je u ponedjeljak taj broj iznosio 355. Ukupno zaraženih je 8.000 od 90.000 koliko je ukupno testirano. Nakon žestokih kritika zbog relaksiranog stava prema epidemiji, premijer Boris Johnson je uveo striktne mjere koje dopuštaju samo nužni izlazak iz kuće (nabavka hrane, tjelovježba, posjeta ljekaru, pomoć ugroženima, odlazak na posao gdje nije moguće raditi od kuće). Također su zatvoreni ugostiteljski objekti i škole, ali je zabilježeno kršenje novih pravila pa je podzemna željeznica u Londonu u utorak bila prepuna. U Velikoj Britanij i princ Charles pozitivan na koronavirus javlja BBC.

Španija se suočava sa do sada najtežom sedmicom – samo u utorak su prijavljena 6.584 nova slučaja pa se sada ukupan broj približio 40.000, dok je smrtnih slučajeva 2.696. Zaraženo je i oko 5.400 medicinskih radnika. 11 starijih lica pronađeno je u beživotnom stanju i napušteno u španskim staračkim domovima, što se povezuje sa ovom virusnom infekcijom.

Zbog do sada najvećeg rasta broja smrtnih slučajeva, Francuska razmatra produžetak sveukupne blokade i izolacije nakon uobičajenog dvosedmičnog roka na najmanje šest sedmica. Sada se zatvaraju i pijace, a stanovništvu će biti dozvoljen jednosatni izlazak jednom dnevno za nužne stvari poput nabavka hrane ili posjete ljekaru.

Indija koja broji 1,3 milijarde stanovnika najavila je zatvaranje zemlje na 21 dan, kao i obaveznu kućnu izolaciju kako bi spriječila širenje zaraze. Prema podacima Univerziteta, u Indiji je trenutno oko 500 slučajeva zaraze.

Related posts

Memorijalni centar Srebrenica otvorio vrata za posjetioce

Urednik BiH Info Desk

„Grki su tamo zalogaji hljeba“: Eldina Elšan i Emina Đokić odbile poslove u Njemačkoj i ostale raditi u Sarajevu

Editor

Uoči kolektivne dženaze u Prijedoru: Asadovi će sinovi nakon 27 godina konačno znati gdje je babin mezar

Editor

Leave a Comment