BiH dijaspora

Podrška Španiji iz dijaspore

banner

Utorak 24. mart bio je najteži dan od izbijanja virusa COVID-19 u Španiji. Ukupno 514 ljudi izgubilo je život, a broj zaraženih povećan je za 6.284. Kao podršku našim španskim prijateljima nastao je ovaj tekst koji je ujedno i molba odgovornim subjektima u Bosni i Hercegovini da Vijećnica u Sarajevu i Stari most u Mostaru se osvijetle u bojama španske zastave. 

Dok proživljavamo ovo teško vrijeme iskušenja uzrokovano širenjem koronavirusa, osjećamo dužnost uputiti poruku solidarnosti narodu Španije koji je među najpogođenijim u svijetu od opake zarazne bolesti.
Da je Španija bila uz Bosnu i Hercegovinu kad joj je bilo najteže primjer je moja porodica. Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu i posebno genocid u Prijedoru, Španija je primila moje roditelje, brata i sestre koji su bili prisiljeni napustiti svoj voljeni grad, spasavajući ugroženi život od zločinaca koji su odlučili da genocidom ubiju grad. Odlazili su u velikom strahu u konvojima. 

Mi nikada nećemo zaboraviti podršku Španije našoj porodici, našem narodu i državi. Nećemo zaboraviti Barcelonu koja se solidarisala sa Sarajevom kad je Sarajevo bilo izloženo agresiji i genocidu. Nezaboravljamo španca Danijel Ruiza koji je u svojstvu zamjenika Viskog predstavnika OHR-a spriječio ulazak četnika u Medžlis Islamske zajednice u Trebinju na dan pokušaja postavljanja kamena temeljca za porušenu džamiju Osman-paša u Trebinju 05. maja, 2001. god. Tom prilikom Danijel Ruiz je bio povrijeđen dok je hrabro stao u odbranu osnovnih ljudskih prava i sloboda žrtava genocida u Trebinju. Nezaboravljamo veliki aplauz na stadionu Montjuic u Barceloni na otvaranju Olimpijskih igara bosanskohercegovačkoj reprezentaciji, publika je ustala na noge i pozdravila sportiste i zastavu sa ljiljanima Bosne i Hercegovine, države koja je u tim trenucima bila izložena brutalnoj agresiji i genocidu. Mnoge Sarajlije nisu gledali prijenos otvaranja jer je Sarajevo žestoko bombardirano te noći. Nezaboravljamo Mirsadu Burić koja je bila u našoj reprezentaciji i koja je direktno iz logora otišla na Olimpijadu. Nezaboravljamo poginule španske vojnike u mirovnoj misiji u Mostaru i BiH tokom agresije i genocida. 

Ljudska odgovornost za svijet, za vlastiti život i za živote drugih, za društvo i za budućnost je centralni princip moći humanizma. Ljudska bića su pozvana od strane Boga da iskoriste moć humanizma i kreiraju svijet tolerancije, respekta i samilosti, a ne svijet zla i zločina. S narodom Španije smo u ovim teškim iskušenjima. Neka nas ova kušnja nauči čovjekoljubivosti i spremnosti na velikodušnost. Neka nas sve prati Božija milost!
Emir Ramić / Kanada

ReplyForward

Related posts

Gradsko vijeće Čikaga usvojilo Rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Podrška iz Australije: “Bosna i Hercegovina za sve, svi za Bosnu i Hercegovinu”

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 362: KOLUMNE, TURIZAM, KNJIGA, FABRIKA I ORAH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment