BiH dijaspora

Ajdin Talić, član Kriznog štaba grada Hanaua: Građani porijeklom iz BiH se drže uputstava

Do trenutka izlaka ovog teksta u Njemačkoj je zabilježeno preko 47.373 slučajeva zaraze virusom Sars-Cov-2, dok je broj mrtvih prešao brojku od 280, što je izuzetno niska stopa smrtnosti u odnosu na ostale europske zemlje poput Španije i Italije. Ova statistika pokazuje da je njemački zdravstevni sistem izuzetno reagovao na pandemiju. Takva je situacija i u gradu Hanau na Majni, u kojem živi 579 državljana BiH, ali se broj Bosanaca i Hercegovaca sa njemačkim pasošem kreće između 1600-1700.

O trenutnoj situaciji u uvom gradu razgovarali smo sa Ajdinom Talićem, članom Vijeća stranaca u gradskom parlamentu i jednom od 13 članova Kriznog štaba Grada Hanaua COVID-19.

Iz njegovog odgovora se vidi da je zadovoljan reakcijom građana, ali svojih sunarodnjaka na trenutnu situaciju.

– Sa jedne strane mogu reći da sam iskreno zadivljen ponašanjem građana u ovoj teškoj situaciji. Velika, velika većina se drži stvari koje su propisale i savezne, pokrajinske, ali i gradske vlasti. Trenutno rade samo institucije/kompanije o kojima ovisi trenutni život građana (dućani, policija, vatrogasci, bolnice, domovi zdravlja, starački domovi, vrtići – ali samo za djecu roditelja gore navedenih institucija itd.)

Ističe da je u ovom gradu panika uzela svoj danak, te da je zavladala pomama u trgovinama, ali da su novi propisi i to regulisali.
– Trenutno je na snazi da se samo porodice slobodno mogu kretati vani i/ili maksimalno dvije osobe.  Sa druge strane, počele su se događati ogromne kupovine građana (vjerovatno iz straha). U gradu Hanauu smo ograničili tu kupovinu određenih proizvoda (toalet papir, brašno, tjestenina itd), tako da se mogu kupiti u „normalnim količinama“. Dućani su obavezeni samo nekoliko građana puštati u dućan i to u razmaku od dva metra.

U gradu trenutno ima 20 zaraženih koji se nalaze u kućnoj izolaciji, dok je jedan u stacionaru i izvan je životne opasnosti. Prema Talićevim saznanjima u gradu nema zaraženih državljana BiH.
Navodi da su svi događaji u Hanauu do jula otkazani:
– Sedmica protiv rasizma (sjećanja na Drugi svjetski rat, sa bogatim kulturno-umjetničkim programom, postavkama u muzejima itd.)
– lamboyfest ( u centru grada koji traje jedan čitav vikend)
-Märchenspiele .(posvećeene braći Grimm, traju mjesec dana, sa mnogo predstava, izložbi…)

Ajdin Talić

Koliko ozbiljno u Njemačkoj shvataju situaciju, najbolje govori podatak da se članovi štaba testiraju na dnevnoj bazi. Vijeće stranaca nije zaboravilo ni porodice građana ubijenih u terorističkom napadu 19. februara ove godine, među kojima je bio i državljanin BiH, mladić Hamza Kurtović.
– Uporedo se u Kriznom štabu trudimo (koliko je to moguće), a tu je uvijek još najaktivnije Vijeće stranaca, da pomognemo porodicama ubijenih građana Hanaua. Trenutno to ide izrazito teško, ali se stiže i izrazito je na visokom nivou.
Pokušavamo da organizujemo i nevladinu organizaciju/Institut, koju cemo najvjerovatnije nazvati Institut za toleranciju i civilnu kuražu.

Kaže da i građani BiH uglavnom poštuju novouvedene mjere.
– Što se tiče građana porijeklom iz BiH, i oni se drže uputstava i jako sam ponosan na to. Naravno, postoje i građani BiH koji su morali napustiti teritoriju Njemačke (iz različitih razloga, viza istekla ili 90 dana isteklo), tu je ured za strance i vize, izrazito izašao u susret i svima će biti vize produžene te će moći duže ostati. Naravno tu je i konzulat BiH u Frankfurtu koji trenutno veliki posao završava sa našim građanima, kazao je na kraju Talić.

Piše: Harun Dinarević /Moja BiH

Related posts

Evo koje TV kuće prenose utakmicu BiH : Grčka

Editor

Medicinska sestra o životu u Njemačkoj: Ovdje imam svoj mir i ne planiram se vratiti u BiH

Editor

Hrvatska krši sporazum: Bh. građani gube dvojno državljanstvo

Editor

Leave a Comment