Moj stav

UO Udruženja/Udruge BH novinari uputio protest direktorici KCUS-a

banner

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zatražio je danas od direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, Sebije Izetbegović da novinarima i svim medijima omogući jednak pristup informacijama u vezi sa epidemijom koronavirusa u Sarajevu, njenim posljedicama na javno zdravlje i mjerama koje podzima ova zdravstvena ustanova.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, primili su pritužbe nekih novinara da je Press služba KCUS –a nedostupna novinarima i ne odgovara na upite pojedinih medjskih kuća, dok direktorica Izetbegović bira medije kojima će osigurati „ekskluzivnost“ i prvenstvo u dobijanju informacija od javnog značaja.

Uz izražavanje zabrinutosti zbog, kako se ističe, činjenica da građani Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH ne mogu dobiti tačne, sveobuhvatne i kredibilne informacije, Udruženje/Uudruga BH novinari zahtjeva od direktorice KCUS-a uspostavljanje “stalnog, efikasnog i nediskriminatornog sistema komunikacije sa svim medijima, uključujući i svakodnevno informiranje javnosti o pitanjima koja se tiču javnog zdravlja, mjera koje KCUS poduzima u liječenju oboljelih građana i prvenciji širenja koronavirusa”.  

Također, UO BH novinara još jednom javno poziva Krizni štab Kantona Sarajevo i Krizni štab Federacije BiH da, kako navode, ne vrše selekciju informacija, kao i izbjegavanje odgovora na pitanja koja im dostavljaju mediji putem eletronske pošte.

Fena

Related posts

Kratko i jasno: Pročitajte kako je britanski ambasador opisao naše političare

Editor

Slovenija: otkriven tajni špijunski prostor iz doba Jugoslavije

KUDA IDE BIH DIJASPORA(4)-Mirsada Busuladžić: Domovina svojoj dijaspori treba da ponudi bar pola od onog što nudi Arapima, Rusima i Turcima

Leave a Comment