Kultura

Umjetnik Almir Dervisević iz Utrehta upozorava: MINE POZOR!

Povodom međunarodnoga dana svjesnosti o opasnosti mina (4 april) odlućio sam da opet kroz umjetnost (instalaciju – intervenciju u prostoru) reagujem na tu temu. Okolnosti u kojima se čovječanstvo nalazi, pod utjecajem virusa COVID19/Korona, odredile su i mjesto realizacije instalacije. Djelo ‘’Mine pozor’’ sam realizovao na prozoru (kroz koji imam kontakt sa svijetom) stana u kojem živim i provodim vrijeme samoizolacije kao naćina prevencije u aktualnim okolnostima.
Ovim djelom ‘’Mine pozor” želim da ukažem na problematiku mina i minskih polja. Naćin na koji sam to realizovao jeste ukazujući na neke od uzroka nastajanja mina i minskih polja. Upravo te uzorke doživljavam kao stvarni problem odnosno kao srž problema postojanja mina i minskih polja. Mislim da deminirati zemlju nije realno dok ne deminiramo – otklonimo upravo te uzroke nastanka mina i minskih polja. Uzroci nastanka se nalaze unutar čovjeka i društva. To su čovjekove loše osobine, negativnosti, stečene kroz odgoj i obrazovanje.

Čovječanstvo je sve više suočeno sa moralnom krizom upravo prisvajajući i razvijajući se na osnovu tih negativnosti unutar sebe. Neke od posljedica jesu i mine minska polja. Ipak šteta koju ovakav pristup životu i bitisanju na zemlji stvara je mnogo veća od samih mina i minskih polja. Zapravo laž, nepravda, neodgovornost, pohlepa, sebičnost, narcizam, egoizam, dvoličnost, oholost i niz drugih negativnosti svakoga trena širom zemlje nanosi pojedincu i zajednici neprocjenivu štetu.
Svjedoci smo vremena u kojem čovjek potaknut konzumizmom i materijalizmom svoju okolinu iscrpljuje na način pri ćemu se energija neobnavlja. Uslijed toga sama okolina se okreče protiv čovjeka koji vjeran svome egu i materijalizmu ostaje i dalje okrutan i egocentričan pri tome nerazmišljajući odgovorno o budučnosti, o životu nakon svoje smrti.
Takodjer svjedoci smo vremena u kojem se ćine mnogi zločini i umjesto da počinioci zločina, njihova ideologija budu kažnjeni i osudjeni oni su na žalost čovječanstva nagradjeni. Mnogi narodi su šrom planete zemlje ugroženi upravo zbog nepravde, pohlepe, oholosti, sebičnosti i neodgovornosti drugih naroda.
Zapažajući stvaranje energije i žrtvovanje pojedinca i društva u borbi protiv trenutnoga izazova čovječanstva ‘’ koronavirusa’’ pitam se kako bi čovječanstvo izgledalo kada bi shvatilo da su laž, nepravda,oholost, pohlepa, neodgovornost, bestidnost, sebičnost, nasilje, neznanje, inferiornost, nemoral uzroci niza suštinskih problema sa kojim se čovječanstvo danas susreće. Pa možda i postojanja koronavirusa. Pitam se kako bi čovječanstvo izgledalo kada bi se isto mobiliziralo i odlučno suprotstavilo svim tim negativnostima i ideologijama koje su simbol zla. Pitam se kako bi čovječanstvo izgledalo kada bi se odlučno pokrenuo proces povratka univerzalnim vrijednostima.
Mi nesmijemo zaboraviti da postoji život nakon naše smrti i nesmijemo zaboraviti da je naša obaveza da mislimo šta ostavljamo iza sebe nakon naše smrti. Nesmijemo zaboraviti da ćemo o našim djelima biti pitani. To je pravo dolazećih generacija.
Vjerujem da pobjede nema bez mira, mira nema bez pravde a pravde nema bez Istine. Samo Istina neovisna je, uvijek prisutna, uvijek otvorena. Ona je tu za nas i naš spas.
Zato se vrijedi vratiti življenju univerzalnih vrijednosti, zato se vrijedi vratiti Istini.
Pravda za sve, svi za pravdu. Pravda za Bosnu i Hercegovinu.

Almir Dervisević

PAZI MINE
Instalacija
Instalacija 1
Instalacija 2

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević (1972.) iz Sarajeva, živi i radi u Holandiji. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. – 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti.

Related posts

Javni poziv za prijavu radova i učešće u programu manifestacije Peti međunarodni književni susreti Lejla Avdić

Podržana ideja o sarajevskom Jevrejskom groblju kao svjetskoj baštini UNESCO-a

Admin1

Los Angeles: Profesor Miroslav Tadić studente uči o bogatom balkanskom folkloru

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment