Moj stav Pogledi

Od virusa ima gora bolest: Zove se separatizama na temeljima genocida!

banner

Antiustavni virus nastavlja da ubija svaku mogućnost da ova država, kao sve normalne, djeluje jedinstveno u različitim oblicima krize. 

Sistem bez sistema. Zapravo, na papiru je sve jasno, sistem je zakonski ustrojen kako valja. Ali problem nastaje u provođenju tih zakona. 

Država i poddržavni sistemi vlasti kao raštimana filharmonija sviraju svako svoju muziku. Virus ubija sve, ali politika (ne)izabranih nosilaca vlasti gora je od svake kuge. 

Dva poddržavna sistema, Federacija i Republika Srpska, usporedi li se njihovo djelovanje izgledaju kao da su na različitim kontinentima a ne niži nivoi vlasti u jednoj državi. 

Kantoni su tek posebna priča. 

Ono što posebno predstavlja problem je odluka Republike Srpske da proglasi vanredno stanje. U više navrata Patria je pokušala ukazivati na problematiku s takvom odlukom. 

Dr. Sci. Enver Išerić u tekstu Pojavom koronavirusa na površinu su isplivale i anomalije pravnog sistema BiH kaže da odredba člana 70 Ustava Republike Srpske, kao ni odredba člana 38. Zakona o Vladi RS nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća kao ni sa Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.

Čini se da kompletna javnost (novinarska i pravna) može pisati i reagovati ali država će ostati nijema. Nijemi će ostati i vitalni zaštitnici Bošnjaka. Vitalni zaštitnik Hrvata odavno je u političkoj komi. 

Posebna priča u prešućivanju antiustavnog djelovanja je visoki predstavnik Valentin Inzko. U strahu koronavirusa Inzko se sakrio. 

U stanju opće histerije i paranoje u Banja Luci potezima prate Beograd umjesto Sarajevo. Od Sarajeva samo traže da aplicira za pomoć Svjetske banke, MMF-a i sličnih institucija. Tražili su i novac od Centralne banke. Dakle, vrhuška RS od BiH traži smo novac, a u Srbiji vidi model djelovanja. 

Neko bi im trebao reći da NEMA para dok se ne vrate u ustavne i zakonske okvire države na čijoj teritoriji djeluju. 

Ali KO?

Za lidera SDA Bakira Izetbegovića već smo pisali da je prespavao dosadašnji tok pandemije, a samim tim i političko djelovanje poddržavnog sistema Republika Srpska. 

Posebno je zanimljivo djelovanje Kluba “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS. Iako je nakon izglasavanja vanrednog stanja u RS bilo najavljeno “potezanje” vitalnog interesa, nakon sastanka s vrhuškom RS ovaj klub je odustao od tog poteza. 

Zašto? To je pitanje za Edina Ramića, Senada Bratića i Begiju Smajić. Pitanje je to i za vrh SDA, zapravo onaj vrh koji ne spava. 

Ipak, kao vrhovni tumač Ustava BiH i zakona Valentin Inzko je najpozvaniji da da odgovore. Pitali smo ga mailom, ali iz njegovih službi odgovora nema. Zato ga pitamo javno, ZAŠTO visoki predstavniče tolerišete uvođenje neustavnog vanrednog stanja. 

Gdje ste nestali, zašto ne reagujete? Znate li nešto što mi obični smrtnici ne znamo? 

Je li zajednica međunarodna, čiji ste VISOKI predstavnik u BiH odlučila da ponovo manevriše na Zapadnom Balkanu. 

Jeste li visoki upratili vojne vježbe u Srbiji. Znate li da u susjednoj zemlji provjeravaju borbenu gotovost helikopterske jedinice i testiraju gađanje meta navođenim raketama. Znate vi visoki Inzko kako je BiH prošla nakon što su 90’-ih u Srbiji provjeravali borbenu gotovost. 

Znate šta je još zanimljivo visoki Inzko. Rusija je, po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, poslala u Srbiju grupu od 87 vojnih stručnjaka, uključujući vojne ljekare i virusologe, specijalnu medicinska opremu, sredstva za zaštitu i 16 jedinica vojne tehnike.

Cijeli svijet se pomaže u situaciji pandemije, ali niko ne šalje vojsku kao pomoć. Osim Rusija Srbiji.

Zato visoki prestanite da se skrivate, imate dovoljno prostora i sredstava komunikacije da nam objasnite zašto ste prespavali antiustavno djelovanje. Zapravo, zašto već više od 10 godina spavate na neusklađenost zakona. 

Svaka igra koja baca sumnju na ugrožavanje mira u ovoj državi budi stare i dobro poznate nemire.

Bosna je onomad šapatom pala. Mnogo toga visoki Valentine Inzko upućuje i da se danas sprema loš scenario. 

Zato reagujte. Reagujte dok je vrijeme. Vi morate reagovati. Ne sutra. Danas. Zaustavite antiustavno, nezakonito i antidržavno djelovanje. Budete li se kanili visoki predstavniče, možda zaista i prestane potreba za vašim postojanjem. Svjesni ste da svijetom, pa tako i u BiH vlada histerija. A histerija i prošlost u ovoj državi bude sjećanje..

Podsjetit ću vas visoki predstavniče. Bosna i Hercegovina je jednom šapatom pala. Nikada više nije i neće. 

A od virusa ima gore bolesti. Zove se separatizama na temeljima genocida!

Piše Rasim Belko/Patria

Related posts

Bakir Izetbegović oglasio se saopštenjem za javnost: Ovo je istina o reviziji presude BiH protiv Srbije

Urednik BiH Info Desk

Amela Sućeska uputila otvoreno pismo Fikretu Hodžiću: STIDI SE

Editor

VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI NA SARAJEVSKOM CRVENOM TEPIHU

Leave a Comment