Kultura Muzika

QUARANTINE CLIP Tvrtko i Koprive zapjevali Mađarima “Sojku pticu”

banner

U doba opće izolacije zbog pandemije koronavirusa Mađar Tvrtko Vujić i Tamburaški sastav Koprive odlučili su Mađare razveseliti sevdalinkom “Zapjevala sojka ptica”. 

Tvrtko Vujić i Koprive naše su gore list, ali njihovi preci su prije 400 godina doselili u Mađarsku. 

Vujićevi korijeni su iz BiH i Hrvatske, baš kao i tamburaša sastava Koprive, koji žive na zapadu Mađarske, skoro na grancii s Austrijom i zbog regije u kojoj žive zovu se gradišćanski Hrvati. 

Wikipedia kaže da su gradišćanski Hrvati, zbog historijskih okolnosti i dolaska Osmanskug carstva iselili s područja Like, Krbave, Korduna, Banovine, zapadne Bosne, Gorskog kotara i Slavonije.

Članovi tamburaškog sastava pripadnici su hrvatske zajednice u Mađarskoj. Već od djetinjstva su usko povezani s narodnom muzikom zapadne Mađarske, gdje i danas žive. Vremenom su ih dotakli i drugačiji glazbeni impulsi, zato na njihovim koncertima rado kombiniraju novije stilove sa narodnim melodijama. 

Koprive su popularni izvođači raznih folklornih i world music festivala, te gastro priredbi diljem Mađarske. Pored toga redovno imaju svoje koncerte u susjednim državama i više puta su bili na turneji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored vlastitih kompozicija i pjesama iz rodnog kraja na repertoaru su im narodne melodije iz Gradišća i iz ostalih regija Mađarske gdje žive Hrvati.

Tvrtko Vujić, mađarski državljanin, publicista televizijski novinar i svjetski putnik, koji je obišao desetine svjetskih metropola i lokacija, a objavio je i knjigu koja je prevedena na 20ak svjetskih jezika.

Na Facebooku ga prati skoro pola miliona ljudi. 

Jedan od najpoznatijih Hrvata u Mađarskoj odlučio je sa sastavom Koprive, na ovaj neobični Uskrs snimiti pomenutu sevdalinku. 

“Svirao sam u djetinjstvu tamburicu i tako sam upoznao Koprive. Oni se drže svoje kulture ne samo u Mađarskoj nego i šire. Htjeli smo Mađarima prirediti nešto lijepo i neobično i odabrali smo meraklijsku pojesmu. Znam da se ova pjesma u Bosni pjeva kao “Zapjevala Bulbul ptica”. Ja ne slušam mađarsku muziku, nego samo Balkansku, a ovako smo željeli ohrabriti sugrađane pjesmom”, kaže Vujić za Patriju. 

Related posts

Dokumentarac “Besjeda o migraciji”, novi film o mladima i migraciji

Urednik BiH Info Desk

Festival ‘Sevdalinko u srcu te nosim’: Glavna nagrada od sada nosi ime Safeta Isovića

Redateljica Vesna Marich – Filmovi iz BiH su na nivou dobrog evropskog filma

Leave a Comment