BiH dijaspora

IGK Kanada: Suverena država BiH rezultat je patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH

banner

15. aprila 2020. godine navršava se 28 godina od formiranja Armije Republike BiH, legendarne vojne sile, koja je istinski branila i odbranila bosanskohercegovačku državu od protekle agresije i koja je zaslužna za njen opstanak. Multietničko, bosanskohercegovačko, a samim tim i ljudsko, civilizacijsko djelovanje Armije Republike BiH u njenoj oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i građana u BiH je zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode.

Odlukom Predsjedništva BiH, 15. aprila 1992. godine, formirana je Armija Republike BiH, kao jedina legalna i legitimna vojna sila države RBiH, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH. Zato je 15 april  jedan od neznačajnih datuma u modernoj historiji BiH, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet, državni integritet, nezavisnost i političko pravni subjektivitet.

Boreći se ne samo za državu BiH, već i za Ideju Bosne i bosanski duh, koji posebno sada u teškom vremenu pandemije od korone virusa daje nadu čovjećanstvu o mogućnosti i potrebi zajedničkog djelovanja za zajedničku ljudsku stvar, Armija Republike BiH je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi državu od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima. Armija Republike BiH nije bila vođena ideologijom, mržnje, genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou Republike BiH.

Nikada se ne smije zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH. Pod zastavom Armije Republike BiH tokom agresije na državu BiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda.

Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući herojskom otporu Armije RBiH, ostaje obaveza, posebnu u sadašnjem vremenu teških iskušenja, da izgradimo slobodnu, demokratsku državu u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti, državu koja će biti sposobna da se organizovano i institucionalno suprostavi svakom zlu, uključujući i pandemiju.
Armija Republike BiH je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju BiH kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u BiH sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Zato je stvaranje Armije Republike BiH važna historijska činjenica koja je obilježila začetak nove epohe u političkoj realnosti bosanskohercegovačke države. S tom činjenicom moraju računati svi neprijatelji BiH, svi oni koji žele njenu okupaciju i podjelu. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahoviti agresija i genocid nad građanima koji su željeli  mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu.

U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori, multietnička oslobodilačka borba Armije Republike BiH za Ideju Bosne i bosanski duh, što je i borba za bosanskohercegovačke, evropske i svijetske vrijednosti, dobiva sve više na značaju. I ako međunarodne organizacije često nisu bile na njenoj strani, ona je branila i čast Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO saveza.  

Hvala svim pripadnicima Armije Republike BiH za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo slobodnu budućnost države BiH. Svim Bosancima i Hercegovcima koji su baštinili, baštine i baštini će slobodarsku misiju Armije Republike BiH u matici i dijaspori, čestitamo 15. april, Dan Armije Republike BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Kamenica kod Zvornika: Povratnik iz Amerike pokrenuo biznis koji donsi nadu u ratom uništen kraj

Deklaracije istaknutih Bošnjaka prijedorske regije i anketni upitnik za bh. dijasporu

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada: Rezolucija je opomena cijelom svijetu da se genocid nikada ne smije ponoviti

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment