BiH dijaspora

Umro Mustafa Nadarević

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je danas u Zagrebu nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini

Njegov kolega i prijatelj Moamer Kasumović na Facebooku je napisao tužnu vijest.

– Zbogom dragi moj Muice.

Facebook


Nadarević se već duže vrijeme borio sa rakom pluća. Posljednjih sedmica on je bio i u bolnici, što je dodatno zabrinulo kolege.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. 

Iako je živeo i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći deo života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Najpre je velike uloge dobio u domaćem pozorištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

BHDINFODESK

Related posts

Predsjedništvo razriješilo Đemilu Talić-Gabrijel dužnosti počasne konzulice BiH za regiju Novi Južni Wales u Australiji

Editor

Međunarodni aerodrom Tuzla: Od aprila letovi na 16 destinacija

BHD Info Desk Administrator

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji: “Od Kulina bana do današnjeg dana”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment