BiH dijaspora Najčitanije

Republika Irska: U bh. zajednici nema zaraženih virusom COVID-19

banner

Republika Irska je u ovoj krizi COVID-19 u istoj situaciji kao i većina zemalja. Irska je zemlja koja se sastoji od 26 kantona i ima blizu 5 miliona stanovnika. Glavni grad je Dublin u kojem živi oko 1,3 miliona ljudi.. 

Broj zaraženih od koronavirusa danas, 16. aprila, iznosi 12.547 i umrlih 444. Svaka peta osoba zaražena s COVID-19 je hospitalizirana.

Situacija je teška i broj slučajeva raste, ali je pod kontrolom i za sada bolnice još uvijek mogu zbrinuti sve oboljele. Veliki broj zdravstvenih radnika irskog porijekla vratio se da pomogne i došli su iz zemalja koje nisu toliko pogođene s COVID-19 kao npr. Australija. Najveći dio bosanske zajednice u Irskoj koja zvanično broji 1652 građana živi u sjeverozapadnom dijelu Dublina. Do sada nije zabilježen slučaj zaraze među bh. zajednicom. Bh. građani nastanjeni u Irskoj, kao i svi drugi stanovnici, pridržavaju se mjera koje su uvedene c ciljem zaštite od koronavirusa i nastojanja da se zaštite svi građani, a posebno oni koji spadaju u rizične kategorije. Izolacija teško pada svima, a posebno djeci i starijima. Dodatna briga je i ekonomska kriza. Usred zatvaranja mnogih preduzeća 400 hiljada ljudi je ostalo bez posla. Međutim, Vlada je obezbijedila finansijska sredstva i podršku svim ljudima koji su izgubili posao. Vlada je obezbijedila i pomoć svim preduzećima, te i kompletnom zdravstvenom sistemu. 

Nacionalna avionska kompanija Aer Lingus dala je jedan transportni avion za prevoz medicinske opreme iz Kine, a 12 pilota se dobrovoljno javilo. Ovaj avion ide svaki treći dan da donese novu opremu.

Sve prodavnice su zatvorene osim prodavnica koje prodaju neophodne prehrambene proizvode. Irski pubovi koji su glavno mjesto okupljanja su također zatvoreni. Isto tako zatvoreni su i restorani osim onih koji mogu isporučiti hranu. Interesantno je da je McDonald’s zatvorio sve restorane 23. marta. Sve ove mjere su se nalazile na snazi do 12. aprila i sada su produžene do 5. maja. Minimalna dozvoljena distanca između osoba je 2 metra i u svim prodavnicama kontroliše se ulaz, postavljena su sredstva za dezinfekciju, te znakovi kretanja/stajanja u prodavnicama na minimalnoj distanci.

Da vam dočaramo stanje u Irskoj šaljemo vam kolaž slika koje je uradio Jasmin Prnjavorac (3DCMP – 3D Creative Multimedia Production – na YouTube

koje su snimljene na dan svetog Patrika 17. marta, najvećeg irskog praznika gdje se na ulicama Dublina u jednom danu okupi oko 500 hiljada posjetilaca da prate paradu koja se održava skoro dva vijeka na ovaj dan. Dan svetog Patrika se slavi u preko 50 zemalja svijeta. Odlukom Vlade festival je otkazan i ovo je tek drugi put u historiji da nije održan. 

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je 29. februara u jednoj srednjoj školi koja je odmah zatvorena. Veliki broj škola u Irskoj je išao na zimski raspust na skijanje u Italiju. Tada je počela “faza zatvaranja” i pripreme COVID-19 strategije, vrtići, škole i fakulteti su se počeli zatvarati. Da ubrzamo film, 28. marta Vlada je, po savjetu glavnog ljekara Ministarstva zdravstva, uvela striktne mjere koje su još uvijek na snazi: Vlada je izdala listu osnovnih pružatelja usluga prema novim smjernicama za javno zdravstvo kojima je dozvoljeno nastaviti rad – listom je pokriveno 16 kategorija koje mogu ostati otvorene. Svi stariji od 70 godina ne smiju napuštati kuće. Svi ostali građani moraju ostati kod kuće i smiju izlaziti da kupe osnovne prehrambene proizvode, ili iz vitalnih zdravstvenih razloga. Isto tako dozvoljeno je jednom dnevno izaći u šetnju, ali samo u krugu od maksimalno 2 km od mjesta boravka. Policija patrolira ulicama grada, za kretanje preko 2 km od mjesta prebivališta potrebna je posebna dozvola

Vlada je također donijela poseban zakon (Zakon o zdravlju – očuvanje i zaštita i druge hitne mjere od javnog interesa 2020) koje daju jedinstvenu moć ministru zdravstva da uvede bilo koje mjere koje on smatra potrebnim, npr. ograničavanje kretanja ljudi, mjere pritvora onima koji ne poštuju ovaj Zakon, pa čak i samo zatvaranje ili pojedinih kantona ili čak i kompletne države. Kazne za nepoštivanje donesenih odredbi su do 2500 eura. Pred uskršnje praznike prošlog vikenda ministar je izdao nove moći i naredbu policiji da u potpunosti provodi ovaj Zakon u interesu zaštite zdravlja. Policija je postavila 150 stalnih kontrolnih tačaka na glavnim rutama kao i 500 mobilnih kontrolnih punktova širom Irske. U toku vikenda uhapšeno je 7 osoba. 

Po mišljenju glavnog ljekara Ministarstva zdravstva sljedeće tri sedmice pokazat će se presudne za Irsku i ponovo je naznačio važnost da svi zajedno moramo poštovati mjere COVID-19 da bi usporili širenje virusa i spasiti živote. Ipak se očekuje da će se 5. maja malo ublažiti mjere koje su momentalno na snazi, ali normalan život koji smo imali prije ovih mjera se neće vratiti dok se sve nepoznanice o virusu ne otkriju i dok se ne proizvede efektivna i sigurna vakcina. Znači, govorimo o sljedećih 12 do 18 mjeseci.

Čuvajte se, poštujte uvedene mjere, proći će i ovo, mora proći! Sretno…Stay safe!


Mirza Ćatibušić


Related posts

CIK BiH – Završeno imenovanje članova biračkih odbora u DKP-ima BiH

BHD Info Desk Administrator

RAZBIBRIGA ILI AHINJAK: Iz riznice starinskog bošnjačkog humora

Editor

Poruka ambasadora Hajrića registriranim bh. glasačima u Australiji i Novom Zelandu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment