BiH dijaspora

Njemačka: Još nismo prevazišli krizu!

Savezna vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel i vlade saveznih pokrajina jučer (15. 04. 2020) su donijeli i predstavili zajedničku strategiju u vezi sa nastavkom i ublažavanjem restrikcija uvedenih zbog pandemije korone. Zajednička strategija u Njemačkoj na svim nivoima vlasti glasi: Još nismo prevazišli krizu!

Na konferenciji za štampu, kancelarka Angela Merkel se prvo još jednom zahvalila građanima na disciplini u ovoj krizi. To je „važno“ rekla je Merkel.

„Zdravstveni sistem u Njemačkoj je izdržao test. Sada je zadatak oblikovati sljedeću fazu.“

Merkel je rekla da je do sada zabilježen samo „krhki uspjeh“, ali još uvijek nema mnogo manevarskog prostora za velike promjene ili brzo napredovanje ka otvaranju.

– Još nema vakcine. Potreban je izuzetan oprez, rekla je kancelarka.

Vicekancelar Olaf Šolc je govorio o novoj normalnosti na koju bi Nijemci morali da se naviknu: „Krećemo u jednu novu normalnost – sve dok ne budemo imali vakcinu i lijek protiv korone. To može dugo da potraje.“

U Njemačkoj bi trebalo da se nedjeljno izvrši i do 650.000 testova na koronavirus. Odlučeno je i da će javne zdravstvene službe dobiti više osoblja – najmanje pet ljudi na 20.000 stanovnika. U područjima koja su posebno pogađena koronom – trebalo bi da ih bude i više.

Ograničenje kontakta ostaje do 3. maja

Kancelarka je saopštila da se ograničenje kontakata nastavlja do 3. maja i da će ta mjera biti ponovo razmotrena 30. aprila. Ta mjera znači da je kretanje dozvoljeno samo sa članovima domaćinstva, pojedinačno ili sa jednom osobom koja nije član domaćinstva. Također i dalje važi zahtjev fizičke distance od 1,5 metara. Građani bi i dalje trebalo da izbjegavaju privatna putovanja i posjete. Za grupe visokog rizika, posebno u staračkim domovima i ustanovama za osobe sa invaliditetom, preduzeće se posebne mjere predostrožnosti.

Maske se preporučuju – nisu obavezne

U Njemačkoj još uvijek nema dovoljno zaštitnih maski za stanovništvo. U prodavnice i apoteke polahko stižu novi kontigenti maski za svakodnevnu upotrebu.

Izričito se preporučuje nošenje maske u autobusima, vozovima i u prodavnicama. Međutim, to nije propisano i ne radi se o obavezi – što znači da oni koji ih ne nose ne mogu biti sankcionisani.

U klupe prvo oni koji završavaju škole

Kada je u pitanju obrazovanje, škole će se već od sljedeće sedmice otvoriti za one koji moraju da polažu završne ispite. U zavisnosti od savezne pokrajine (prvo u Hessenu, a najkasnije u Bavarskoj) od 4. maja, postepeno počinje i nastava – počevši za završnim razredima, i sa đacima koji će završne ispite polagati u narednoj godini i nastavom za đake 4. razreda, odnosno posljednjeg razreda osnovne škole. Kada je u pitanju pokrajina Baden-Wirtemberg, od 20. do 30. aprila ponovo se preporučuje učenje na daljinu. Ministri obrazovanja dobili su zadatak da do 29. aprila razviju nacionalni koncept za ostale razrede, a posebno za okvirne uvjete nastave.

Vlada države snažno preporučuje da se takozvane „svakodnevne maske“ nose za buduće časove u učionici, a roditeljima je preporučeno da ih obezbijede za svoju djecu.

Univerziteti

Na univerzitetima se ponovo mogu polagati ispiti. Dozvoljeni su kursevi za koje je potrebna posebna laboratorija ili prostor – pod posebnim higijenskim i zaštitnim merama. Isto važi i za biblioteke i arhive.

Manje radnje i frizeri – od ponedjeljka

Od ponedjeljka (20. aprila) se ponovno otvaraju radnje veličine do 800 kvadratnih metara prodajnog prostora, ali pod strogim higijenskim zahtjevima. Bez obzira na kvadraturu otvaraju se i prodavnice automobila, prodavnice bicikala i knjižare.

Ako poštuju higijenske zahtjeve i izbjegavaju stvaranje redova – i frizerski saloni će smjeti da budu ponovo otvoreni. Zaposleni moraju da nose zaštitnu opremu.

Restorani i crkve ostaju zatvoreni

Restorani, hoteli, robne kuće, veliki šoping centri ostaju zatvoreni. Svi masovni događaji biće zabranjeni do 31. augusta – to uključuje i fudbalske utakmice. Savezne pokrajine bi trebalo da donesu posebne propise u vezi sa ovom zabranom.

Javna bogosluženja i drugi vjerski događaji u crkvama, sinagogama i džamijama ostaju zabranjeni. Merkel je najavila razgovore koje će savezna vlada u petak voditi sa predstavnicima vjera.

Savezna vlada i vlade saveznih pokrajina Njemačke sastajat će se svakih 14 dana kako bi razgovarali o sljedećim koracima. Sljedeći sastanak zakazan je za 30. april 2020. godine.

Haris Halilović

Related posts

Ako se ovako nastavi do kraja vijeka u Bosni i Hercegovini živjet će manje od 2 miliona stanovnika

Brži od BIHAMK-a: Evo zašto ovog Bosanca iz Austrije prati 43.000 ljudi

Editor

(Video) Ako želite glasati i na predstojećim Lokalnim izborima u BiH, prijavite se!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment