BiH dijaspora

Ljubljana: “Bajramovanje sa komšijama”

banner

Na platou Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana, drugu godinu zaredom, organizovan je program pod nazivom “Bajramovanje sa komšijama”.

S ciljem povezivanja i jačanja kulturne raznolikosti, današnji događaj izabran je upravo kao najbolja prilika za otvaranje izložbe fotografija “Mimar Sinan – Mikelanđelo sa Istoka”, posvećene impresivnim remek-djelima Mimara Sinana, kroz fotografski objektiv Arneja Hodaliča, fotografa svjetskog renomea, koji se obratio prisutnim i izrazio zadovoljstvo ponuđenom suradnjom, kao i činjenicom da se sa njegovim fotografijama otvara naredna serija izložbi. Istakao je i slučajnost da je prvog dana Bajrama, nakon pet godina restauracije, svoja vrata ponovo otvorila Plava džamija u Istanbulu, djelo učenika Mimara Sinana.

U ulozi domaćina prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija mr. Nevzet Porić, koji se najprije zahvalio komšijama na razumijevanju i strpljenju, koje su pokazali u proteklih mjesec dana, jer su ulice bile prometno opterećenije.

U nastavku, muftija Porić je istakao značaj praznika i univerzalnih vrijednosti.

– Obilježavanje Bajrama sa komšijama je događaj koji ima za cilj zbližavanje, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. To je prilika za druženje, upoznavanje, kao i širenje međusobnog razumijevanja i tolerancije. Za nas muslimane, važan je post-ramazanski period, koji bi trebao zračiti svim vrijednostima koje smo stekli postom tokom mjeseca ramazana. Prije svega, mislim na strpljenje, razboritost, solidarnost, toleranciju, iskrenost, upornost, samokontrolu, kao i disciplinu u liječenju duše od egoizma. To su univerzalne vrijednosti, koje zajedno možemo ojačati i biti uzor jedni drugima. Bajram je posebno duhovno vrijeme i vrijeme kada prije svega, slavimo pobjedu sebe nad samim sobom. Bajramski dani su intimni i lični odmor za dušu i tijelo. Duša može biti zadovoljna jer se tokom mjeseca ramazana ispunjavala i (sa)gradila svoj ogrtač bogobojaznosti, pobijedila je strast i slabost i odlučno odgovorila Svemogućem Bogu da posti i da zaslužuje Njegovu milost. Tijelo je zadovoljno jer se može opustiti uz hranu i piće u društvu porodice, prijatelja i komšija tokom bajramskih blagdana – kazao je on. 

Muftija Porić je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji program obogatila izložba fotografija Andreja Hodaliča, u parku Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana.

– S tim ciljem, ovogodišnji događaj učinili smo još bogatijim, otvaranjem izložbe fotografija “Mimar Sinan – Mikelanđelo sa Istoka”, svjetski poznatog fotografa Arneja Hodaliča. Mimar Sinan je osmanski arhitekt iz 16. stoljeća, a osmanska arhitektura je procvjetala sa njegovim idejama. Sretni smo što smo uspjeli ostvariti saradnju sa Arnejom Hodaličem, a naravno nije slučajno što smo za prvu seriju izložbi odabrali Mimara Sinana. Idejno rješenje Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana naišlo je na veliko divljenje u svijetu arhitekture o čemu svjedoče brojne domaće i međunarodne nagrade, možda u onoj mjeri u kojoj se divimo vječnoj eleganciji i monumentalnosti Sinanovih graditeljskih remek-djela. Park Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana je oaza mira i ljepote. Fotografije Sinanovih remek-djela doprinose njegovoj ljepoti, stoga vas pozivamo da pogledate ovo nevjerovatno umjetničko naslijeđe – kazao je muftija Porić.

Osim izložbe fotografija, posjetioci ovogodišnjeg programa “Bajramovanje sa komšijama”, mogli su razgledati unutrašnjost džamije i probati tradicionalnu bosansku baklavu, koju su posebno za ovu priliku pripremile članice Udruženja žena “Zemzem”, a hafiz Ahmed Alili uljepšao je program izvođenjem ilahija i kasida.

Izložba odabranih fotografija Arneja Hodaliča u parku Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana bit će postavljena do 1. septembra 2023. godine.

(Foto Luka Kotnik/Preporod.info)

Related posts

Rijaset IZ u BiH dao saglasnost za formiranje džemata u Milanu

Urednik BiH Info Desk

Ministrica Turković zamolila Hartmann da 200.000 bh. iseljenika dobiju status nacionalne manjine u Austriji

Editor

Bosansko akademsko društvo u Austriji: Online upis u knjigu žalosti i sjećanja na akademika Dževada Karahasana

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment