Društvo

Svu pomoć upućenu BiH dobit će oba entiteta, izuzev pomoći iz Rusije

banner

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, sva dosada pristigla pomoć u borbi protiv pandemije dijeli se u omjeru jedna trećina za RS, a dvije trećine za FBiH, a jedini izuzetak jest pomoć Ruske Federacije koja je podijeljena isključivo u Republici Srpskoj

Sinoć je na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio avion sa medicinskom opremom iz Malezije koja je ranije i najavljena. Kako doznajemo, riječ je o dva miliona zaštitnih maski, koje je Malezija poslala na molbu Vijeća ministara BiH.
Kako „Slobodna Bosna“ doznaje, dragocjena pomoć iz Malezije podijelit će se između dva entiteta, po „tradicionalnom“ omjeru jedna trećina za Republiku Srpsku, a dvije trećine za Federaciju BiH, što približno odgovara broju stanovnika u dva entiteta. Naravno, dio pomoći dobit će i Brčko Distrikt. Na isti način Vijeće ministara podijelit će i sve ostale pristigle donacije, poput turske, norveške, EU itd, pa će izuzetak biti samo donacija Ruske Federacije, koja je upućena isključivo Republici Srpskoj, uz napadno zaobilaženje državnih institucija BiH. Ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov i njegov poslušnik u RS-u, Milorad Dodik, cinično su poručili kako je Rusija spremna pomoći i FBiH, za što je potrebno da federalni čelnici upute odgovarajući zahtjev, što se naravno neće desiti. Iza ove poruke Dodika i Ivancova krije se providni pokušaj da se legalizira nepostojeći međunarodni subjektivitet entiteta i da se legalizira zaobilaženje državnih institucija BiH. Tako će pomoć Rusije ostati jedina s „jednonacionalnim“ karakterom, što je zapravo suštinski nastavak ruske politike prema BiH, uspostavljene nakon raspada Jugoslavije.
Formalno, Rusija priznaje BiH kao nezavisnu i suverenu državu, no suštinski Rusija podržava entitete i entitetsku podjelu BiH, a prije svega Republiku Srpsku.

A.M./Slobodna Bosna

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 35/ 208: KAKO SU KNJIGE „DOBILE NOGE“

Nermin Dedukić osmislio „MaskMachine“: Ubacite plastičnu flašu, dobijete zaštitnu masku

Editor

Dan džamija: Od rata do sada u BiH obnovljeno 1.175 džamija i mesdžida

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment