BiH dijaspora

Švicarska: Bh. državljani hoće kući!

Ambasada Bosne i Hercegovine u Bernu je u protekle dvije sedmice, u skladu sa uputstvima Kriznog štaba Ministratsva vanjskih poslova, radi uslova izazvanih pandemijom virusa COVID-19 kontinuirano prikupljala podatke o svim državljanima koji se nalaze u Švicarskoj a žele se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

– Na listi se nalazi ukupno 87 putnika koji su trebali krenuti za BiH. Obaveza ambasade bila je pridobiti potrebne dozvole kako bi nesmetano svi putnici mogli tranzitirati kroz druge države do BiH. Svu prikupljenu dokumentaciju proslijedili smo Kriznom štabu MVP-a, ali došlo je do obustave organizovanog odlaska državljana BiH iz inozemstva u matičnu zemlju, poručili su iz ambasade.

Iz ambasade kažu da će nastaviti komunicirati sa nadležnima u MVP, a u vezi sa daljim razvojem situacije, kao i evidencijom svih državljana BiH koji su se zatekli u Švicarskoj a u ovoj vanrednoj  situaciji žele povratak u BiH.

Ovim povodom redakciji se obratio jedan od naših građana koji živi u ovoj državi.

– Pitamo se kako i zašto može biti otkazan povratak bh. državljana iz Švicarske nakon toliko vremena čekanja. Mnogi u veoma teškim uslovima preživljavaju i odvojeni su od svojih familija, a poznato je i da su se zaključno s jučerašnjim danom i dalje organizirano vraćali državljani BiH iz Austrije, Njemačke… Zar ne bi trebali i mi imati isto pravo na povratak svojim kućama, zapitao se jedan od Bosanaca i Hercegovaca u Švicarskoj.

Nadamo se da će nadležne institucije u BiH uskoro odgovoriti na zahtjeve i pitanja svojih državljana, te pronaći rješenja i sredstva za organizovanje njihovog povratka kući.

MojaBiH

Related posts

Austrija: Ćazim Ahmetašević vratio penzionerki torbicu s 23.000 eura

NI STRAH OD „CORONAVIRUSA“ NIJE SPRIJEČIO BOSANCE I HERCEGOVCE DA OBILJEŽE DAN NEZAVISNOSTI DOMOVINE: VIŠE OD 500 GOSTIJU NA MANIFESTACIJI „MLADIH BISERA“ U STUTTGARTU

Editor

Najbogatije i najutjecajnije Bosanke i Hercegovke u svijetu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment