Društvo Zdravlje

Problemi u liječenju pacijenata u Kantonu Sarajevo, počeli se javljati od kada Sebija Izetbegović “sređuje” situaciju u zdravstvu

banner

Vijest da je mladić teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći nedavno vozan od Opće bolnice „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ do Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu i da mu nije pružena adekvatna pomoć dva sata nije previše iznenadila dr. Dragana Stevanovića. 

On je javno podijelio mišljenje o posljednjem slučaju, koliko ih je do sada bilo niko ne zna.

„Čudite se, takve situacije se ponavljaju četiri godine, bilo je još sumnjivih smrt naših sugrađana.Takve situacije su se počele javljati od kada je Sebija Izetbegović počela “sređivati” situaciju u zdravstvu Kantona Sarajevo i provoditi “reforme”. Zbog suprotstavljanja takvim “pametnim” rješenjima koja ugrožavaju živote naših sugrađana i onemogućavaju većini savjesnih ljekara normalan rad 
-uništena je Ljekarska komora i uklonjeno rukovodstvo a dovedeni poslušni poltroni
-prije vremena sam napustio Opću bolnicu jer ne želim da sudjelujem u takvom zdravstvenom zbrinjavanju pacijenata
-ljubazno sam “zamoljen” da više ne “pomažem” Općoj bolnici
-iz javnog zdravstva Sarajeva su otišli najbolji doktori među nama
-sada “podobni profesori”uče mlade kolege da budu poslušni a ne hrabri, uporni i srčani u liječenju svojih pacijenata. Ne treba da se čudite“, napisao je dr. Stevanović.

Put pacijenta problem je u Kantonu Sarajevo još od kako je po želji dr. Izetbegović ponedjeljkom i petkom zatvoren KUM na KCUS-u. Zdravstveni sistem KS se intenzivno pripremao u posljednje vrijeme za prihvat i liječenje većeg broja Co 19 infekcije, a od početka je dr. Stevanović isticao i pozivao Ministarstvo zdravstva a u vezi odluke da se odlažu medicinske usluge koje direktno ne ugrožavaju život i zdravlje bolesnika i to je medicinski ispravno.

“Međutim, ima usluga koje se ne mogu odložiti kao što su sva akutna stanja i stanja koja zahtijevaju završetak započete medicinske intervencije npr skidanje konaca, gipsa, liječenje dehidriranog djeteta i drugog bolesnika. Takvi bolesnici bivaju od porodičnog doktora upućeni u bolničku ustanovu i tad im počinje golgota“, upozoravao je dr. Stevanović.

Ministar Rusmir Mesihović na posljednjoj sjednici Skupštine KS je kazao postoje tri radne verzije o tome kako regulirati put pacijenta. Kazao je da na tome radi nekoliko stručnjaka i da još ništa nije definitivno utvrđeno. Razmatraju se sve opcije pa između ostalog i ta da li da rade oba urgentna centra (KCUS i Opća bolnica) ili ne.

Source: Patria/ https://nap.ba/news/64825

Related posts

Mlada naučnica iz Sarajeva radila u kompanijama koje su bitno uticale na razvoj vakcine

Editor

Koliki krvni pritisak se smatra opasnim?

Muriz Memić: Nisam iznenađen, Tegeltija je odluku najavio ranije

Leave a Comment