Biznis

Britansko-bosanska dobitna kombinacija: Arhitekti Vernes Čaušević i Lucy Dinnen osvojili prestižnu nagradu

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field čestitao je britansko-bosanskom arhitektonskom studiju Projekt V Arhitektura i njegovim arhitektima Lucy Dinnen i Vernesu Čauševiću na osvajanju treće nagrade na međunarodnom arhitektonskom natječaju „Tiny Library 2019“ (Mala biblioteka 2019).

Lucy Dinnen i Vernes Čaušević

Nagrađeno arhitektonsko rješenje pod nazivom „(Malo) ministarstvo znanja“ predstavlja kreativan odgovor na nedostatak zajedničkih javnih biblioteka i obrazovnih programa u Bosni i Hercegovini. Riječ je o zajedničkoj biblioteci, smještenoj na nekadašnjoj prvoj ratnoj liniji, a danas planinarskom području na rubovima prašume Lom i planine Klekovaća, na tromeđi etnički podijeljenih zajednica Drvara, Bosanskog Petrovca i Petrovca.

Ambasador Matt Field čestitao je studiju Projekt V Arhitektura na ovoj nagradi i pohvalio njihov neprekidni angažman na promoviranju društvene kohezije, zajedničkog obrazovanja, održivosti okoliša i turizma u BiH.

Veoma mi je drago što je Projekt V Arhitektura dobio prestižno priznanje za svoj projekat “(Malo) ministarstvo znanja”. U nastojanju da se premoste granice između zajednica, ovaj projekat direktno utiče na prevazilaženje dugotrajne problematične podijeljenosti društva u Bosni i Hercegovini, podstiče dijeljenje znanja i kreiranje mirovnih identiteta. Ovo je samo jedan od brojnih uzbudljivih i konstruktivnih projekata koje Projekt V Arhitektura provodi u ovoj zemlji i ja im se zahvaljujem na njihovom liderstvu, Nadam se da će ova biblioteka ubrzo biti izgrađena i da ću imati priliku da je posjetim,” rekao je ambasador Field.

Natječaj “Tiny Library 2019” organizovala je međunarodna platforma posvećena arhitekturi i dizajnu “Volume Zero”, a u užem izboru se našlo 50 radova iz cijelog svijeta, uključujući projekte u Kini, Indiji i SAD-u, koje su ocjenjivali ugledni arhitekti međunarodnog žirija.

Projekt V Arhitektura je mladi arhitektonski studio, nagrađivan više puta u relativno kratkom vremeskom periodu, koji radi u Sarajevu i Londonu. Osnivači studija su arhitekti Vernes Čaušević i Lucy Dinnen, koji imaju po 10 godina iskustva u arhitektonskom radu u BiH i Velikoj Britaniji.

“Nakon ekstremne izolacije koja je doživjela kao rezultat Covid-19, ovaj projekat predlaže alternativnu budućnost za BiH nakon Covid-19, u kojem konačno možemo izgraditi mir i zajednički javni prostor u podijeljenim zajednicama za buduće generacije,” istakli su autori projekta.

Objava ambasadora

Nagradjeni arhitekta Vernes Čaušević na svom FB profile je napisao:

Uzbuđeni smo da podijelimo sa vama da je Projekt V Arhitektura osvojio 3. nagradu na međunarodnom arhitektonskom natječaju ‘Tiny Library 2019’ u organizaciji Volume Zero, sa našim projektom “(Malo) Ministarstvo Znanja”, koji se nalazi na međuentitetskoj granici u sjevero-zapadnoj BiH. U užem izboru natječaja je bilo 50 radova iz cijelog svijeta, uključujući projekte iz Kine, Indije i SAD-a, koje su ocjenjivali ugledni arhitekti međunarodnog žirija.

(Malo) Ministarstvo Znanja je odgovor na nedostatak zajedničkih javnih biblioteka i obrazovnih programa u podjeljenoj BiH. Projekat predlaže kolektivnu instituciju za izgradnju zajedničkog znanja, identiteta i mira. Smještena rubovima prašume “Lom” i planine Klekovaća. Lokacija je na granici s tri podijeljene zajednice: naime konvergentna tačka granične linije koja spaja Drvar, Bosanski Petrovac i Petrovac, a koji su dio Unsko-Sanskog Kantona, Kanton 10 i Republike Srpske.

Ovaj projekat je jedan od niz projekata koje Projekt V Arhitektura planira u podijeljenim zajednicama širom BiH. Pogledajte više detalja o ovom projektu na web stranici Projekt V Arhitekture – http://projectv-arch.com/projects…
Link za rezultate natječaja – https://competition.volzero.com/competitions/result/11

BHDINFODESK

Related posts

U POTRAZI ZA RADNICIMA NJEMAČKA VLADA POKRENULA INTERNET STRANICU NA BOSANSKOM JEZIKU

BHD Info Desk Administrator

“Emirates” ulaže na Sokocu?

Urednik BiH Info Desk

Kompanija BOSNOR iz Janje izvozi na tržište Norveške

Editor

Leave a Comment