Biznis

Britansko-bosanska dobitna kombinacija: Arhitekti Vernes Čaušević i Lucy Dinnen osvojili prestižnu nagradu

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field čestitao je britansko-bosanskom arhitektonskom studiju Projekt V Arhitektura i njegovim arhitektima Lucy Dinnen i Vernesu Čauševiću na osvajanju treće nagrade na međunarodnom arhitektonskom natječaju „Tiny Library 2019“ (Mala biblioteka 2019).

Lucy Dinnen i Vernes Čaušević

Nagrađeno arhitektonsko rješenje pod nazivom „(Malo) ministarstvo znanja“ predstavlja kreativan odgovor na nedostatak zajedničkih javnih biblioteka i obrazovnih programa u Bosni i Hercegovini. Riječ je o zajedničkoj biblioteci, smještenoj na nekadašnjoj prvoj ratnoj liniji, a danas planinarskom području na rubovima prašume Lom i planine Klekovaća, na tromeđi etnički podijeljenih zajednica Drvara, Bosanskog Petrovca i Petrovca.

Ambasador Matt Field čestitao je studiju Projekt V Arhitektura na ovoj nagradi i pohvalio njihov neprekidni angažman na promoviranju društvene kohezije, zajedničkog obrazovanja, održivosti okoliša i turizma u BiH.

Veoma mi je drago što je Projekt V Arhitektura dobio prestižno priznanje za svoj projekat “(Malo) ministarstvo znanja”. U nastojanju da se premoste granice između zajednica, ovaj projekat direktno utiče na prevazilaženje dugotrajne problematične podijeljenosti društva u Bosni i Hercegovini, podstiče dijeljenje znanja i kreiranje mirovnih identiteta. Ovo je samo jedan od brojnih uzbudljivih i konstruktivnih projekata koje Projekt V Arhitektura provodi u ovoj zemlji i ja im se zahvaljujem na njihovom liderstvu, Nadam se da će ova biblioteka ubrzo biti izgrađena i da ću imati priliku da je posjetim,” rekao je ambasador Field.

Natječaj “Tiny Library 2019” organizovala je međunarodna platforma posvećena arhitekturi i dizajnu “Volume Zero”, a u užem izboru se našlo 50 radova iz cijelog svijeta, uključujući projekte u Kini, Indiji i SAD-u, koje su ocjenjivali ugledni arhitekti međunarodnog žirija.

Projekt V Arhitektura je mladi arhitektonski studio, nagrađivan više puta u relativno kratkom vremeskom periodu, koji radi u Sarajevu i Londonu. Osnivači studija su arhitekti Vernes Čaušević i Lucy Dinnen, koji imaju po 10 godina iskustva u arhitektonskom radu u BiH i Velikoj Britaniji.

“Nakon ekstremne izolacije koja je doživjela kao rezultat Covid-19, ovaj projekat predlaže alternativnu budućnost za BiH nakon Covid-19, u kojem konačno možemo izgraditi mir i zajednički javni prostor u podijeljenim zajednicama za buduće generacije,” istakli su autori projekta.

Objava ambasadora

Nagradjeni arhitekta Vernes Čaušević na svom FB profile je napisao:

Uzbuđeni smo da podijelimo sa vama da je Projekt V Arhitektura osvojio 3. nagradu na međunarodnom arhitektonskom natječaju ‘Tiny Library 2019’ u organizaciji Volume Zero, sa našim projektom “(Malo) Ministarstvo Znanja”, koji se nalazi na međuentitetskoj granici u sjevero-zapadnoj BiH. U užem izboru natječaja je bilo 50 radova iz cijelog svijeta, uključujući projekte iz Kine, Indije i SAD-a, koje su ocjenjivali ugledni arhitekti međunarodnog žirija.

(Malo) Ministarstvo Znanja je odgovor na nedostatak zajedničkih javnih biblioteka i obrazovnih programa u podjeljenoj BiH. Projekat predlaže kolektivnu instituciju za izgradnju zajedničkog znanja, identiteta i mira. Smještena rubovima prašume “Lom” i planine Klekovaća. Lokacija je na granici s tri podijeljene zajednice: naime konvergentna tačka granične linije koja spaja Drvar, Bosanski Petrovac i Petrovac, a koji su dio Unsko-Sanskog Kantona, Kanton 10 i Republike Srpske.

Ovaj projekat je jedan od niz projekata koje Projekt V Arhitektura planira u podijeljenim zajednicama širom BiH. Pogledajte više detalja o ovom projektu na web stranici Projekt V Arhitekture – http://projectv-arch.com/projects…
Link za rezultate natječaja – https://competition.volzero.com/competitions/result/11

BHDINFODESK

Related posts

Otvoren deveti Sarajevo Business Forum

Urednik BiH Info Desk

Objavljen godišnji izvještaj izvještaj Transparency Internationala za 2016: Bosna i Hercegovina zajedno sa Srbijom, Kosovom, Makedonijom, Albanijom među najkorumpiranijim zemljama

Aerodrom u Mostaru tokom julu nije imao nijednog putnika

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment