BiH dijaspora Najčitanije

BOŠNJAČKI BRZI ODGOVOR: U CHICAGU RASKRINKANI SRPSKI NEGATORI GENOCIDA!

banner

Na vijest jednog srpskog portala, da je navodno iz programa jedne škole u Chicagu uklonjeno da se izučava o genocidu nad Bošnjacima, time se ukazuje na segmente negiranja genocida i u SAD. I pored toga što su SAD veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, ujedno da su američki Kongres i Senat prvi usvojili Rezoluciju o agresiji na RBiH i genocidu nad Bošnjacima. Sada se u ovom slučaju dovodi u sumnju da određeni uposlenici ne poštuju odluke državnih institucija, što je zakonom kažnjivo u ovoj zemlji.
Nego, za istinitost objavljene informacije odmah su se pobrinuli diplomatsko predstavništvo BiH u Chicagu, zatim bošnjačke institucije, udruženja, lobisti…

Elvir Resić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Chicagu, uputio je pismo kako bi provjerio istinitost objavljenog teksta. Uz pismo, obrazovnoj instituciji, uputio je presude međunarodnih sudova, zatim usvojene Rezolucije Kongresa i Senata SAD, a kojima se nedvosmisleno definira i osuđuje genocid počinjen nad Bošnjacima u BiH.

Zatim se iz Chicaga oglasio i hafiz mr. Muriz Mešić, imam BICC Chicago, ističući da je vijest lažna, odnosno da iz programa škole nije “izbačeno” izučavanje genocida u Bosni:
– Vijest da je u negiran genocid nad Bošnjacima u jednoj srednjoj školi nadomak Čikaga, u gradiću Niles, je lažna, rekao je mr. Mešić, koji je pokazao pisani odgovor direktorice ove škole, gospođe Samanthe Alaimo, koja je u poruci naglasila:

“Izučavanje genocida – dio je školskog programa države Illinois i da je kao takav obavezujući da se izučava, što uključuje i izučavanje genocida u Bosni.”

– Dakle, srpska propaganda o negiranju genocida je raskrinkana… Sve pohvale Generalnom konzulatu BiH u Chikagu, Institutu za izučavanje genocida, te čikaškim udruženjima i svima koji su ustali protiv ovakvog skandaloznog natpisa…
Stop negiranju genocida!, – istakao je mr. Muriz Mešić.

Šta se ustvari dogodilo?

Ovih dana internetom kruži link jednog iz svetosavske brojanice velikosrpskih nacionalističkih portala “Serbian Times”, sa naslovom: “Srpska pravda u gradu Hilari Klinton: Katarina svojim školskim zadatkom iz američkih udžbenika izbrisala laži o Srbima kao ubicama i Tesli i Đokoviću kao – ratnim zločincima!”


Kako piše dalje u tekstu, navodno je učenica, citiramo: “Katarina Ristić seminarskim radom na temu “Bosanski genocid” uzburkala duhove u školi u Čikagu, njen otac Ranko pokrenuo akciju poslije koje je iz školskih knjiga izbačena propaganda koja Srbe prikazuje u lošem svijetlu, a Srbiju optužuje da je počinila genocid i ubila 200.000 ljudi u Bosni”.

U nastavku isti srpski izvor navodi, citat: “Priča počinje u februaru 2017.godine, kada Katarina Ristić, tada učenica 8.razreda Emerson škole u čikaškom predgrađu Park Ridž, zajedno sa još četiri svoje školske drugarice (Carmen, Lindsay, Arely and Alyson), dobija zadatak da napravi rad/projekat na temu “Bosanski Genocid““, kraj citata.

To je suština ove veliko-srpske priče, jer se u pomenutoj školi, kao i u brojnim drugim školama u SAD, izučava o SRPSKOM genocidu nad Bošnjacima. Dok u ovom slučaju ‘ćosićevski’ “uskače” Katarinin otac Ranko, kako kaže, da je u Bosni proveo cijeli rat. Ristić ne govori šta je radio za vrijeme rata, što će biti interesantno istražiti preko tužilaštva, sudsko-pravnih, policijskih službi u BiH. Jer, poznato je javnosti, koliko je iz SAD deportovano Srba koji su davali lažne iskaze kako bi se dokopali državljanstva SAD. Navodno, da nisu učestvovali u ratu, a nakonadno je utvrđeno da su bili u formacijama srpske genocidne vojske i policije, koje su međunarodnim presudama osuđene za genocid nad Bošnjacima i druge ratne zločine za vrijeme srpske agresije na BiH. Sada Ristić, velikosrpskom mantrom u pokušajima negiranja genocida nad Bošnjacima, nastoji agresiju prikazati kao “građanski sukob”.

Ristić tvrdi, da se u SAD doselio kao izbjeglica, gdje sada sa lažinim pokušajima, onako kako im je u amanet ostavio srpski otac nacije Ćosić „Laž je u samom biću Srbina“, eto sad bar u nekoj američkoj osnovnoj školi, pokušava promijeniti karakter veliko-srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu i SRPSKOG genocida nad Bošnjacima. Svjetskoj javnosti je dobro poznato, da su Sjedinjene Američke Države, upravo Rezolucijom o genocidu nad Bošnjacima i agresiji na RBiH, prva država naravno, ali i svjetska sila, koji su udarili pečat i osudili srpski genocid i sve druge obime ratnih zločina u vremenu srpsko-crnogorske agresije 1992 – 95. Pored SAD, rezolucije o SRPSKOM genocidu nad Bošnjacima usvojili su: Europski parlament, Parlament Kanade, te parlamenti drugih zanačajnih država Europe. Tim povodom 11. juli se obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima. Dakako, veoma bitno je istaći, da su dva međunarodna suda Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Haagu, Međunardni sud prvade i Tribunal, sudskim procesima i presudama utvrdili koje činio zločine genocida i ko ih nije spriječio…! Kompletno političko i vojno rukovodstvo bosanskih pravoslavaca, tj. Srba, osuđeni su na doživotne i višegodišnje kazne zatvora za genocid nad Bošnjacima – planiranje, naređivanje, činjenje, učestvovanje… Pored njih, u Haagu je suđeno predsjedniku Srbije, balkanskom kasapinu Slobodanu Miloševiću, koji je umro pred kraj suđenja.
Tako da sva gornja maštovita priča ostaje u nekom pokušaju pomenutog Ranka Ristića, koji je ovdje upravo u Chicagu (SAD) gdje je našao utočište, imao očinsku obavezu u duhu istine da vaspitava svoju kćerkicu Katarinu, da joj pomogne da upotpuni znanje za školski seminarski rad, i konkretno imenom i prezimenom kaže, ko su zločinci iz srpskog naroda, tj. planeri, naredbodavci i počinioci genocida nad Bošnjacima. Pred kojim sudovima su osuđeni za genocid i koje kazne su dobili. To je bila Ristićeva očinska obaveza, a ne da sa imenima osuđenih srpskih zločinca i najvećih svjetskih kriminalaca, poput Karadžića, Mladića i dr., prlja jedno časno svjetsko ime kakav je bio Nikola Tesla. Doduše ne treba nas čuditi takav maloumni pokušaj prikrivanja ratnih zločinaca iza časnog imena Nikole Tesle, jer Ristić vjerovatno pripada onom srpskom krugu koji su o Tesli imali razmišljanja “kao ludaku iz SAD srpskog porekla”. Ujedno ovakvi i slični pokušaji, ustvari sami govore o odovornost srpskog kolekitiviteta za počinjeni genocid nad Bošnjacima.
U svakom slučaju, preuzećemo obavezu, radi Katarine, ali i druge djece koji imaju tako neodgovorne roditelje, da objavimo imena srpskih ratnih zločinaca koji su u Tribunalu u Haagu dobili preko 1000 godina robije upravo za počinjeni genocid i druge obime ratnih zločina nad Bošnjacima i drugim nesrbima, građanima Bosne i Hercegovine.

Familija Ristić/B.net


Autor: B.net

Link: https://bhdinfodesk.com/2020/05/23/chicago-generalni-konzul-bih-resic-uputio-pismo-skoli-u-park-ridgeu-sa-upitom-o-nastavnom-programu-o-genocidu-u-bih/


Related posts

Aerodrom Sarajevo: Nakon povlačenja Wizz Aira uskače Air Serbia

BHD Info Desk Administrator

Najveći svjetski stručnjaci na konferenciji: Negiranje genocida i trijumfalizam

Editor

Rođeni Sarajlija profesor na univerzitetu Maryland: Dobitnik prestižne nagrade Američkog udruženja za unapređenje nauke (AAAS)

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment