BiH dijaspora

Australija: Održan forum na temu “Dan bijelih traka 31. maj 1992”

banner

Sinoć je uz inicijativu Vijeća bosanske zajednice NSW organizovan forum na temu “Dan bijelih traka 31. maj 1992”. Forum je okupio ugledna imena bošnjačke i bosanske svjetske zajednice iz Amerike, Kanade, Turske, Australije i domovine Bosne i Hercegovine.

Gosti govornici su bili prof. dr. Senadin Lavić (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr. Sanjin Kodrić (BZK Preporod BiH) te dr. Emir Ramić (Institut za istraživanje genocida, Kanada).

Prisutni su imali priliku čuti o do sada urađenom na temu kažnjavanja zločina, definicije genocidaa i o nedirektno “presuđenom” genocidu u slučaju Prijedora. Dr. Ramić je naglasio ulogu naučno-historijskog istraživanja i potrebi financijske podrške uspješnih biznismena.

Govorio je o iskustvu žrtve, pravu na sjećanje i efektu koji izaziva svako negiranje genocida.

– O ovoj temi ćemo imati još priliku govoriti, a moramo uložiti i dodatne napore da se komemorativno uspostavi “sistem sjećanja” u domovini i dijaspori, poručio je Ramić.

Prof. Kodrić je govorio o ulozi Preporoda u okviru bošnjačkog političkog, kulturnog, obrazovnog, ekonomskog plana i programa za jačanje bošnjačkog duha i zajedništva. To svakako obuhvata i dijasporu i sve one koji tome budu težili. Prof. Kodrić je istakao važnost razumijevanja da bošnjaštvo i bosanstvo nisu “konfliktni” elementi već dopunujući za svakoga ko voli Bosnu i Hercegovinu.

“Bosna i Hercegovina je naša domovina”, nešto vatrenije je podsjetio prof. Lavić. “Ne dijeli se na moju i tvoju teritoriju, i nikada ne smijemo pristati na podjelu”. Kako kaže, Bošnjaci imaju svoj nacionalni plan, a to je cjelovita, nedjeljiva Bosna i Hercegovina.

Uz naše govornike, prisutni su imali priliku pozdraviti i čuti Azema Derviševića, predsjednika Kongresa Bošnjaka svijeta; Hasana Šehovića, predsjednika Svjetskog saveza dijaspore BiH te dr. Rizvana Halilovića, potpredsjednika BZK Preporod BiH.

Domaćini ispred Vijeća bosanske zajednice NSW bili su Safet Alispahić, Fahir Zečević i Ernest Kulauzović. Kao i do sada, našem programu je prisustvovao Dževad Harambašić, bivši logoraš iz Prijedora, koji je preživio ono što usta ne žele ili ne mogu objasniti.

– Zbog Harambašića i svi drugih, koji su preživjeli ili nisu, moramo da pamtimo, da ne oprostimo niti zaboravimo, poruka je domaćina.


Piše: Ernest Kulauzović

Related posts

Od danas: Nova pravila EU za unos i iznos gotovine

Editor

Češka: Pet državljana BiH zaraženo koronavirusom

Editor

London: Profesor Ahmed Kovačević dobitnik prestižne nagrade Kraljevskog instituta mašinskih inžinjera Velike Britanije

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment