BiH dijaspora

Austrija: Evropski parlamentarac Andreas Schieder pokrenuo inicijativu da EU otvori granice sa BiH

Evropski parlamentarac Andreas Schieder iz Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) pozvao je na “koordinirani evropski pristup” pri otvaranju granica usljed pandemije koronavirusa, posebno se osvrnuvši na zemlje bivše Jugoslavije.
“Otvorene granice i sloboda putovanja su neka od najvećih dostignuća i jedan od najvažnijih simbola evropskog ujedinjenja. Zbog toga moramo otvoriti granice što je brže moguće, koordinirano i uvažavajući rizike po zdravlje. Uz to, turizam je središnja grana privrede. Moramo brzo pronaći načine da spasimo firme i radna mjesta u ovoj industriji”, rekao je Schieder.

Uz to, gorući problem je da ljudi iz Austrije s korijenima iz bivše Jugoslavije imaju poteškoće pri povratku iz matičnih zemalja. Inicijativa koju je pokrenuo njegov partijski kolega Ahmed Husagić iz SPÖ-a usmjerena je na rješavanje ovog problema.

U skladu s ovom inicijativom i u saradnji sa udruženjima građana porijeklom iz bivše Jugoslavije zatraženo od austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da oslobodi 14-dnevnog karantina ljude koji se vraćaju u Austriju iz zemalja bivše Jugoslavije, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

“Važno je da je građanima s korijenima iz bivše Jugoslavije nakon toliko vremena omogućimo da nespetano posjećuju svoje porodice. Vrlo je važno da vlada poduzme mjere kako bi ispunila ove zahtjeve”, rekao je Ahmed Husagić.

Da li će volja Austrije da potakne EU parlamentarce da se založe za otvaranje granica sa BiH i drugim zemaljama regiona biti poziv i vlastima u BiH da otvore granice za EU građane, ostaje da vidimo.

Agencije

Related posts

Husagić: Vlast BiH šalje poruku dijaspori “šaljite novac, ali nam ne dolazite”

Editor

IGK: Neko je morao zaustaviti diplomatsku, političku i vojnu agresija na državu BiH

Urednik BiH Info Desk

Veliki talenat: Bosanka Amra Bećirević primljena na čak 13 prestižnih koledža u Americi

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment