Društvo

‘Livanjski izvorni sir’ i zvanično bh. brend

banner

Predstavnicima udruženja koje proizvode “Livanjski izvorni sir”, “Visočku pečenicu”,”Livanjski sir” i “Nevesinjski krompir” danas su u Mostaru dodijeljena rješenja o registraciji oznake porijekla i geografskog porijekla.

Nakon što je ispunio propisane uslove “Livanjski izvorni sir” zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog porijekla.

To su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije, što omogućava proizvođačima tih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake porijekla i na nivou EU.

Registrovana oznaka zaštićena je od bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom.

Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije, a te oznake doprinose, takođe, stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i podizanju kvalitete proizvoda.

Patria

Related posts

Bosna i Hercegovina: Jaz između bogatih i siromašnih sve veći

Editor

(Video) Ekonomista Faruk Hadžić: Za godinu smo izgubili 183.000 ljudi

Urednik BiH Info Desk

Zdravlje: Ljudi koji žive u naseljima između 750 i 1.500 m nadmorske visine u prosjeku žive duže od onih koji žive u nižim predjelima

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment