Društvo Najčitanije

Do sada za dženazu u Srebrenici spremni posmrtni ostaci 11 žrtava

Do ovog trenutka porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici dale su svoju saglasnost za ukop njihovih posmrtnih ostatka na kolektivnoj dženazi koja bi se trebala održati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

– Ovaj broj, naravno, nije konačan i očekujemo da će on biti veći do same dženaze do kada porodice identifikovanih žrtava imaju pravo odlučiti o ukopu posmrtnih ostataka svojih najmilijih – poručila je Fazlić.

Kako je kazala, u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava genocida u Srebrenici koji su i zvanično identifkovane ali njihove porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop, uglavnom zbog činjenice da se radi oskudnim posmrtnim.

– U većini slučajeva pronađeno je samo nekoliko kostiju žrtava zbog čega porodice nemaju snage da svoje najmilije spuste u mezar – pojasnila je Fazlić.

Također, u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 99 žrtava za koje je pristigao DNK nalaz o njihovom identitetu ali koje zvanično nije identificirala njihova porodica.

– Nadamo se da će porodice smoći snage da identifikuju posmrtne ostatke svojih najmilijih i odluče se za njihov ukop u narednom periodu, obzirom da je taj proces od pojave pandemije COVID -19 značajno otežan. Posljednja identifikacija u PiP-u je obavljena polovinom marta – kazala je Fazlić.

Iako su istražitelji u proteklom periodu radili na provjeri informacija i pretrazi terena u potrazi za grobnicama, ekshumacije i identifikacije su za vrijeme pandemije obustavljene obzirom na činjenicu da je donesena odluka kojom se zabranilo okupljanje više od pet osoba.

– Na ekshumacijama i identifikacijama rade timovi od najmanje desetak ljudi pa je zbog toga ovaj proces u protekla dva mjeseca značajno otežan. Sada se nadamo da će se pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru Srebrenica nastaviti intenzivnije kao i sam proces identifikacija i ekshumacija – naglasila je Fazlić.

Očekuju da će Vijeće ministara BiH uskoro donijeti odluku o ukidanju ovih posebnih mjera te da će se rad već od ponedjeljka intenzivno nastaviti, odnosno da će Tužilaštvo i Sud BiH početi sa radom i na ekshumacijama, te da će izdati potrebne naredbe za rad na nekoliko lokaliteta.

– Između ostalog, na naredbe čekaju posmrtni ostaci pronađeni na površini četiri lokaliteta na području Srebrenice – dodala je Fazlić.

BHDINFODESK

Related posts

BiH: U vojnoj vježbi ‘Brzi odgovor 2020’ učestvovat će predstavnici 20 država

Editor

KAMPOVANJE

Heroj Nusret Daut bivši centarhalf Vrbanjuše: Prva sarajevska pobjeda čovjeka nad oklopnjakom

Editor

Leave a Comment