Društvo

Memorijalni centar Srebrenica otvorio vrata za posjetioce

banner

Memorijalni centar Srebrenica otvorio je vrata za posjetioce nakon duže pauze uzrokovane mjerama zaštite vezane za pandemiju virusa “COVID-19”.

Uz posebne mjere zaštite posjetilaca i zaposlenika, plan individualnih i grupnih posjeta se vraća redovnom rasporedu.

– U periodu trajanja pandemije virusa COVID-19, Memorijalni centar je priredio četiri video-virtuelne ture, kojim smo htjeli svima koji su zainteresovani za rad ove institucije, približiti prostor i sadržaje koje imamo, te istovremeno zadržati vezu sa ljudima u vremenu izolacije – poručio je Azir Osmanović iz Memorijalnog centra. 

Dodaje da je kustos Hasan Hasanović održao nekoliko online predavanja, u saradnji sa univerzitetima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, čime je Centar uspio održati kontinuitet edukacija i partnerstava sa obrazovnim ustanovama širom svijeta. 

Osmanović potvrđuje da je period pandemije “COVID-19” bio i prilika za razvoj nekoliko novih programskih aktivnosti.

– Nastavljen je projekat prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida u Srebrenici. Uspješno je realizirana akcija prikupljanja knjiga za našu biblioteku, u kojoj smo prikupili više od 5.000 naslova. Imali smo dobar odziv na upit da se doniraju fotografije, muzika i video sadržaji prema Memorijalnom centru – dodaje Osmanović.

U toku su pripreme za projekat “12 dana sjećanja”, kojim će se kroz online diskusije, svjedočenja, video i ilustracije obilježiti dani oko 25. godišnjice genocida. Također, značajan fokus u naredna dva mjeseca će biti posvećen svjedočenjima žrtava i svjedoka genocida kroz pripremu video sadržaja sa njihovim pričama.

– U saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja ćemo ubrzo krenuti sa predstavljanjem rezultata istraživanja koje je fokusirano na presude krivičnih sudova vezanih za genocid u Srebrenici. Predstavili smo Izvještaj o negiranju genocidu na engleskom i bosanskom jeziku, a već smo realizirali snimanje više od polovine učesnika ‘Čitanja za Srebrenicu’, koje će na kraju biti pretvoreno u višesatni video, dostupan na korištenje muzejima, galerijama i ustanovama na korištenje i prikazivanje – u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida. Vjerujem da smo u ovom periodu pokazali da Memorijalni centar može držati korak sa memorijalima na svjetskom nivou, te da s razlogom imamo povjerenje porodica žrtava, istraživača genocida i šire društvene zajednice na tom putu – zaključio je Osmanović.

Fena

Related posts

Hapsio na svoju ruku, pa onda uhapšen policijski komandir u Cazinu Said Ljubijankić

Editor

Na otvaranje Spomenika mira reagirale Majke Srebrenice, imaju i poruku za Šeranića

Editor

Gračanica: Bubrežni bolesnik Armin Ćurić, kojem su građani sakupili novac za transplantaciju, objesio se u dvorištu kuće

Editor

Leave a Comment