BiH dijaspora

Bajram među Bošnjacima u dijaspori: Impresivni bajramski prizori u Stuttgartu

banner

Ovogodišnji Ramazanski bajram kojim je obilježen završetak mubarek mjeseca ramazana, među Bošnjacima i muslimanima pripadnicima drugih naroda u Stuttgartu, glavnom gradu njemačke pokrajine Baden-Württemberg, dočekan je i obilježen svečano, shodno prilikama pandemije, zbog korona virusa.

U Islamskoj zajednici Stuttgart (Islamische Gemeinschaft Stuttgart e.V.) u Wangenu, jednom od najvećih, najljepših i najbolje uređenih i organizovanih bošnjačkih džemata u Njemačkoj, bajram-namaz klanjan je u četiri smjene (grupe). Scene i slike iz i ispred IZ u Stuttgartu, u nedjelju (24. 05. 2020) ujutro, uz poštivanje svih mjera samozaštite bile su zadivljujuće, a prolaznici su bili impresionirani ozbiljnošću svih onih koji su došli u džamiju radi bajram- namaza. Red na ulazak u prostorije džemata bio je duži od 100 metara.

Hamza ef. Subašić/Foto: Hazim Pjanić

Zbog pandemije tokom ramazana, mnogi bošnjački džemati u Njemačkoj bili su zatvoreni, a vjernici su molitve obavljali u kućama. Džemat u Wangenu niti jednog dana nije zatvarao svoja vrata.

O vjerskim aktivnostima u doba korona virusa, poukama i porukama koje nam je donijelo ovo vrijeme, razgovarali smo sa Hamzom ef. Subašićem, imamom u IZ u Stuttgartu.
– Pojavom korona virusa ukazano nam je mnogo prilika – kaže Hamza ef. Subašić. – Prvo, da se otrijeznimo od dunjaluka i mnogo toga što nas je opijalo. Da shvatimo koliko je čovjek zao a nemoćan, a koliko je Allah moćan. On ima svoju vojsku na nebesima i zemlji i niko je ne zna osim ON. „Naša je stvar samo jedan tren kao treptaj oka“. Ukazana nam je prilika da se preispitamo u svakom pogledu, da shvatimo svrhu svoga postojanja, da shvatimo značaj braka i porodice i da brak i porodicu dovedemo u red. Ako smo doveli u red brak i porodicu, sad bismo trebali graditi bratstvo po islamu. Već dva mjeseca Allah je htio da budemo sa članovima svoje porodice, da popravimo i ojačamo porodično rodbinske veze.

Ova pandemija je donijela dosta hajra za nas muslimane. U proteklom vremenu vrijednosti islama su došle do punog izražaja. Po ko zna koji put se pokazalo da islam ima najbolja rješenja za čovječanstvo. Sada se o islamu govori sasvim normalno u ovim društvenim sredinama. Sa munara u mnogim njemačkim i evropskim gradovima je proučeno dosta ezana. Slušali su ih i nemuslimani i to je za njih bila svojevrsna molitva, poziv na spas i nada. U Berlinu je muslimanima za teravih i bajram-namaz stavljena kompletna crkva na raspolaganje. Gest koji zavređuje puno poštovanje, zahvalnost i pažnju. Predsjednik Njemačke gosp. Frank Walter Steinmeier: “Nećemo tolerisati mržnju, nasilje nad muslimanima i napade na džamije!“

Velika švedska firma IKEA stavila je svoj kompletan parking prostor muslimanima za Bajram. I ovaj gest je vrijedan posebne pažnje poštovanja i zahvalnosti – kaže Hamza ef. Subašić.

Islam je vjera argumenta, smisla i logike

Uvaženi efendija Subašić, posebno apeluje:
„Čuvajmo sebe, svoju čeljad, čuvajmo kćeri i sinove, čuvajmo džemat i ovo što smo ostvarili u ovoj dobroj državi. Imajmo korektan odnos prema sredini u kojoj živimo. Uspostavljajmo dobre odnose, dijalog i gradimo suživot na svakom koraku. Budimo dosljedni tumači islama u svakoj prilici, više djelom nego riječima, ali nikome ne namećimo. Islam je vjera argumenta, smisla i logike. Razumnim ljudima ne treba puno objašnjavati“, kaže Hamza ef. Subašić.

Efendija Subašić ne zaboravlja ni domovinu, Bosnu i Hercegovinu: „Mi, pored ove, imamo našu prvu domovinu-državu! Moramo se boriti za nju na svaki način! A mnogo je načina da joj pomognemo. U njoj vlada nepravda, lopovluk, korupcija, nemoral, čine se veliki grijesi. U posljednje vrijeme čuli smo sve glasnije povike i gestove fašizma. U njoj su se nezakoniti bogataši osilili i postali obijesni. Pomozimo poštenima da dođu do izražaja. Ima ih. Kupujmo domaće proizvode.“

Hamza ef. Subašić je ponosan na ozbiljnost vjernika u doba korone. „Upućivali smo dove da nam Allah omogući da makar malo ramazana osjetimo u džamiji u džematu i dove su nam uslišane. Pola ramazana sa mubarek noćima smo proveli u džamiji i evo danas Bajram. Vrlo je impresivan dojam kad posmatramo bajramski prizor kako ljudi strpljivo i dostojanstveno čekaju u dugim redovima da bi u jednoj od četiri smjene ušli u džamiju i obavili svoju radošću popraćenu dužnost. Takvi redovi su svojstveni pred konzulatima, velikim trgovinskim centrima, a eto ovaj put i pred džamijom.“

Piše: Haris Halilović
Foto: Hazim Pjanić

Bajram namaz – Stuttgart/Foto: Hazim Pjanić
Bajram namaz – Stuttgart/Foto: Hazim Pjanić
Bajram namaz – Stuttgart/Foto: Hazim Pjanić
Bajram namaz – Stuttgart/Foto: Hazim Pjanić
Bajram namaz – Stuttgart/Foto: Hazim Pjanić
Bajram namaz – Stuttgart/Foto: Hazim Pjanić

Related posts

Austrija: Ćazim Ahmetašević vratio penzionerki torbicu s 23.000 eura

JEDNO VELIKO “ALI”: Državljanin BiH pronašao način da izbjegne zabranu ulaska u Austriju

Urednik BiH Info Desk

Guildford: U Velikoj Britaniji “Maršom mira” počelo obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment