Moj stav Pogledi

COVID-19: Stručnjaci smatraju da je koronavirus mutirao i postao zarazniji

Stručnjaci iz Floride smatraju da su uspjeli dokazati da je koronavirus mutirao na taj način da je postao zarazniji.

Kažu da je potrebno još istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo je li ta promjena utjecala na tok pandemije, no jedan naučnik, koji nije učestvovao u istraživanju, vjeruje da je tome slučaj i da bi to moglo objasniti zašto je virus izazvao tolike razmjere zaraze u Sjedinjenim Državama i državama Latinske Amerike.

Istraživači s instituta Scripps Research u Floridi objasnili su da mutacija utječe na proteinski šiljak (spike protein) – strukturu na vanjskom dijelu koju virus koristi kako bi ušao u stanice. Ako se ovi nalazi potvrde, to bi bilo prvi put da je neko dokazao da uočene promjene na virusu utječu na razvoj pandemije.

Virus nakon mutacije ima više šiljaka

“Virusi s ovom mutacijom bili su mnogo zarazniji od onih bez mutacija u sistemu staničnih kultura”, rekla je virologinja Hyeryun Choe s instituta Scripps Research.

Choe i njeni kolege proveli su niz eksperimenata u laboratoriju koji pokazuju da zbog mutacije D614G virus ima više šiljaka i da su ti šiljci stabilniji, što virusu olakšava ulazak u stanice. Naučnici će svoja otkrića uskoro objaviti na serveru BioRxiv, a to znači da istraživanje za sada nije prošlo recenziju neovisnih stručnjaka.

“Ovo istraživanje je značajno jer pokazuje da se virus može promijeniti; u svoju korist i možda na našu štetu. Možemo već sada vidjeti da se na nekim mjestima slabo širi, a da je na drugima podivljao”, rekao je za CNN virolog William Haseltine, predsjednik grupacije Access Health International.

“To bi moglo značiti da se moramo pripremiti na stalne promjene. Ovaj virus će reagirati na sve što radimo kako bismo ga kontrolirali. Ako napravimo lijek, on će mu se oduprijeti. Kada izumimo cjepivo, pokušat će ga zaobići. Ako ostanemo kod kuće, osmislit će kako da što duže preživi na površinama”, dodao je, prenosi Index.hr

Ove sedmice Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da dosadašnje mutacije u novom soju koronavirusa neće utjecati na djelotvornost potencijalnih cjepiva koja su sada u fazi razvoja. Prošle sedmice, stručnjaci iz WHO-a su saopćili da virus zbog mutacija nije postao zarazniji niti povećao vjerovatnost razvoja ozbiljnijih simptoma bolesti.

Related posts

Milorad Dodik vodi RS u stečaj!?!?

Urednik BiH Info Desk

IFIMES: Samo je režim Milorada Dodika korumpiraniji od režima Mila Đukanovića

Urednik BiH Info Desk

Dodikov put od miljenika Zapada do najboljeg Karadžićevog učenika

Editor

Leave a Comment