Biznis

Odlazak ‘gotovih’ stručnjaka: BiH na godišnjem nivou gubi 1,5 milijardi eura

banner

Bosna i Hercegovina na godišnjem nivou gubi 1,5 milijardi eura usljed odlaska mladih u inostranstvo. To je jedan od ključnih zaključaka istraživačke studije “Troškovi emigracije mladih iz BiH“, koju je proveo Institut za razvoj i inovacije uz podršku Westminster fondacije za demokratiju u BiH, u projektu koji podržava i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ta prva studija o ovoj temi realizirana je na bazi javno dostupnih demografskih statistika, statistika obrazovanja i makroekonomskih podataka.

Studija je pezentirana je protekle sedmice online putem u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH.

Na bazi navedenih parametara, studija daje odgovore na tri pitanja: koliki je iznos prosječnog troška školovanja visokoobrazovane osobe, koliki je oportunitetni trošak u pogledu gubitka potencijalnog BDP-a generiran godišnjom emigracijom stanovništva te koji su i koliki pozitivni efekti migracionog toka na privredu.

Prema podacima koje je tokom današnje online prezentacije naveo vođa tima u izradi studije Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije, iz Bosne i Hercegovine najviše ljudi odlazi u Njemačku, potom u Sloveniju pa Austriju, dok su odlasci bh. građana u druge zemlje znatno manji.

U rezimeu studije je navedeno da ukupni troškovi obrazovanja osoba koje napuštaju Bosnu i Hercegovinu u jednoj godini, u zavisnosti od obrazovne strukture, variraju od 650 miliona do nešto više od 800 miliona eura.

– Dobijeni rezultati pokazuju da je direktno i indirektno, usljed nemogućnosti da godišnji odliv stanovništva bude spriječen njihovim zapošljavanjem, generiran godišnji gubitak potencijalnog BDP-a od oko 710 miliona eura – navedeno je.

Odlaskom ‘gotovih’ stručnjaka iz matične zemlje, troškovi njihovog obrazovanja su „poklonjeni“ drugim zemljama.

Prezentirana studija se bavi i benefitima Bosne i Hercegovine po osnovu odlaska njenih ljudi, odnosno novčanim doznakama u matičnu zemlju, inače veoma značajnim. Ipak je pokazala da postoje i pozitivni efekti na nacionalnu ekonomiju usljed emigracije. Najvažnija direktna korist migracionih tokova su doznake, a doprinos doznaka i ostalih ličnih transfera BDP-u iznosi 8 posto, čime je Bosna i Hercegovina u samom evropskom vrhu kad se posmatra stopa doprinosa ovih transfera BDP-u.

Ako se posmatraju i drugi izvori koji dolaze iz inozemstva (socijalni prihodi i prihodi privremenog radnika), doprinos BDP-u prelazi 14 posto i dostiže skoro 2,5 milijardi eura godišnje. Ovakva veličina doznaka u BDP-u istovremeno ukazuje i na njihovu visoku vrijednost i na nizak BDP, odnosno na nerazvijenu ekonomiju i nedovoljnu ekonomsku aktivnost u Bosni i Hercegovini.

Prema Jevtovićevim riječima, nedovoljno novca od doznaka završi u investicijama u zemlji, dok se veliki dio ulaže u potrošnju i nekretnine, odnosno za životne troškove i nekretnine najbližih.

– Alokacija transferiranih sredstava (oko 2,5 milijarde godišnje) nameće zaključak da ona imaju važnu ulogu u nacionalnoj ekonomiji, ali se ne mogu posmatrati kao generator budućeg razvoja ili dodatnog rasta sve dok investiciona komponenta ne bude znatno jača – navedeno je također, uz mnoštvo drugih pokazatelja, u ovoj studiji.

Jedan od navedenih zaključaka je da će nastavak trenda iseljavanja donijeti u budućnosti niz socio-ekonomskih problema, od kojih su neki primjetni već sad – pritisci na penzione fondove i zdravstvene službe i službe socijalne zaštite, smanjenje potencijalnog rasta BDP-a usljed više faktora.

– Nedostatak ljudskog kapitala, u ne tako dalekoj budućnosti, umnogome može opredijeliti ekonomsku sudbinu zemlje, životni standard stanovništva – navedeno je također uz napomenu da osobe koje odlaze, odnose sa sobom, osim znanja i stečenog iskustva, ne tako malu vrijednost uloženih sredstava u njihovo obrazovanje.

Tokom prezentacije, jedan od učesnika online skupa, britanski ambasador BiH u BiH Matt Field, u uvodnom obraćanju je zaključio da egzodus mladih talenata iz BiH ima direktnu ekonomsku cijenu.

BHDINFODESK

Related posts

Povratnik iz Italije Miroslav Klječanin podigao farmu koza na planini Očauš

Urednik BiH Info Desk

Cazin: Kompanija iz Njemačke otvara fabriku i zapošljava 39 radnika

Editor

Rijeka: Nikola Zec ima samo 19 godina, studira i vlasnik je tri firme

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment