Bosnia Appeal

Platform BiH Nizozemska: U akciji “Za BiH bez corone” prikupljeno 6.035 eura!

banner

Bosanskohercegovačka zajednica u Kraljevini Nizozemskoj polako privodi kraju veliku humanitarnu akciju pomoći medicinskim ustanovama u domovini pogođenim pandemijom Covid-19. U akciji “Za Bosnu i Hercegovinu bez corone” koju je pokrenuo Satko Mujagić, a preuzela “Platform BiH”, krovna zajednica bh. udruženja u Nizozemskoj, do danas 12. juna, 135 donatora su uplatili 6.035 eura. Dobar dio prikupljenoga novca (3.730 eura) već je utrošen u nabavku raznovrsne medicinske opreme i pomagala u cilju borbe sa smrtonosnim virusom i uručen bolnicama i staračkim domovima u našoj zemlji. Sve aktivnosti se vode na vrlo transparentan način na istoimenoj Facebook grupi, pa je donatorska akcija protekle dvije sedmice dobila novi zamah s donacijama Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta.

– Prvi paket sa zaštitnim odjelima i maskama je otišao u Konjic, drugi sa sredstvima za dezinfekciju i višekratnim zaštitnim odijelima u Maglaj a treći u Derventu, u Dom za starija lica “Zlatni Lug”. Njima smo poslali jednokratna zaštitna odjela i maske. Oni nisu vjerovali da i na njih neko misli i želi im pomoći, kaže Aida Olujić, član Koordinacionog odbora akcije.

image
Pomoć medicinskim ustanovama u BiH/ Platform BiH

Još pet paketa pomoći otišli su u Kantonalnu bolnicu Zenica, bolnicama u Tešnju i Prijedoru, te Infektivnom odjelu bolnice “Safet Mujić” u Mostaru poslani su kontaktni toplomjeri, a podršku paketom pomoći dobio je i Dom zdravlja Sanski Most. Niti jednog trenutka se nije gledalo gdje, najvažnije je bilo da pomoć ode tamo gdje je najpotrebnija.

– Jučer smo se dogovorili za deveti paket koji ide u Živinice, novo žarište koronavirusa, s maskama za višekratno korištenje i sredstvima za dezinfekciju. Trebaju im još i rukavice, ali njih trenutno na tržištu nema do ponedjeljka, raportira Aida, koja je u stalnoj vezi s bolnicama u BiH ali i proizvođačima medicinske opreme od kojih pažljivo i pedantno prikuplja ponude od koje se potom izaberu najbolje. Kako kaže, ciljana grupa su zdravstveni radnici koji se nalaze u direktnom kontaktu sa oboljelima od virusa i oboljeli građani BiH.

image
Donacije iz dijaspore/ Platform BiH

– Građani koji su oboljeli od Covid-19, a nemaju financijske mogućnosti da npr. kupe medikamente, takvima želimo pomoći. Mi smo svjesni da zdravstveni sistem BiH treba reorganizaciju, ali s obzirom da to nije još napravljeno, mi želimo da pomognemo zdravstvenim radnicima da zaštite sebe da bi mogli pomagati drugima jer ako obole zdravstveni radnici – nastat će totalni kolaps sistema. A dolje su naši roditelji, sestre, braća, prijatelji, navodi Olujić

U “Platform BiH” ne zaboravljaju i ekonomski faktor i želju da u teškim vremenima pomognu posrnulim bh. firmama pa su svi paketi kupljeni kod certificiranih medicinskih kompanija iz BiH, uz prethodne provjere.

– Sada je problem što ne možemo naći u zalihama tih firmi sve što želimo. Tako smo prošle sedmice uspjeli naći tek 4.000 rukavica, a trebalo nam je 7.000, požalila se ova Dervenćanka.

image
Donacije iz dijaspore/ Platform BiH

Podršku akciji su dali i “Kult Bunt” bend koji je napravio promotivnu reklamu, glumac Rijad Gvozden je snimio video apel s pozivom zemljacima na podršku a pri kraju je video spot u kojem će preko 40 muzičara grada Maglaja iz BiH i svijeta uz pjesmu promovirati ovu humanitarnu akciju.

Voditelji akcije su često u video sastancima i s pažnjom osluškuju sve vijesti od zdravstvenih institucija iz domovine.

Plan je da akcija traje do 15. jula, kada će se završni izvještaj o utrošenom novcu prezentirati svim donatorima.

image
Donacije iz dijaspore/ Platform BiH

Uplate donacija još uvijek se mogu vršiti na bankovni račun: NL79 INGB 0009611104, BIC Code INGBNL2A s naznakom: Za Bosnu bez Corone

Za uplate van Evrope: NL79 INGB 0009611104 + INGBNL2A + ING Nederland, Bijlmerdreef 106; 1102CT Amsterdam; Nederland + Platform BiH, Kerkdijk 7, 5109TL s’Gravenmoer; Nederland

Piše: Alosman Husejnović/MojaBiH

Related posts

Čestitka i sa Antarktika: Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Editor

Australija: Bivša počasna konzulica BiH Đemila Gabriel u novoj humanoj ulozi

Editor

U čast rahmetli Mirze Raščića: “Manijaci” u dalekom Nigeru postavili hajr česmu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment