Kultura Najčitanije

Engleska: Denis Avdić osvojio prvo mjesto sa crtežom Srebrenice

Nakon uspjeha na takmičenjima iz oblasti likovne umjetnosti u Azerbejdžanu, SAD-u, Japanu, Francuskoj i Turskoj, Denis Avdić je devetu medalju osvojio u Engleskoj (London), na takmičenju organizovanom od strane ugledne organizacie NSI. Na takmičenju, na koje je pristiglo preko 4000 radova iz 44 zemlje, sa svih kontinenata, Denis je osvojio prvo mjesto.

Tema takmičenja bila je ”Uticaj ratnih sukoba na zajednicu”. Denisova prva asocijacija bila je Srebrenica, tako da je naslikao sliku koju je nazvao ”Priča o Srebrenici”. Prema riječima predstavnika NSI, slika se na samom početku izdvojila originalnošću i stilom, tako da je visoko ocijenjena od strane stručnog žirija. Pobjednicima je veliku čast ukazao britanski premijer Boris Johnson, koji im je u svom pismu čestitao na uspjehu.

Denisova prva asocijacija vezana za zadatu temu bila je Srebrenica, jer je ona simbol stradanja i patnje. Sliku je počeo slikati na zimskom raspustu, a nastavio i završio u ”doba izolacije”, kada je nastojao da kreativno iskoristi slobodno vrijeme, nakon završenih školskih obaveza. Našu trpezariju je ponovo pretvorio u svoj atelje, što obično radi kada priprema novu sliku. U ”Priču o Srebrenici”, kako je nazvao sliku, nastojao je unijeti emocije koje ljudi osjećaju, pri samom spomenu tog grada. Slika je prepuna simbolike, od neba prošaranog uskovitlanim tmurnim oblacima iza kojih se probija zrak sunca, preko svega što je ostalo od nekada sretnog života tih ljudi, do očaja i praznine u duši, koju osjeća starac koji kleči ispred spaljene kuće, nad spaljenim uspomenama,fotografijama i pismima.

Denis Avdić /Priča o Srebrenici

Čestitke pobjednicima u svom pismu je uputio i premijer Velike Britanije Boris Johnson, koji je rekao da im ”čestita na pobjedi na tom izuzetnom takmičenju i da oni svojim djelima dokazuju da razumiju kakav uticaj ratni sukobi imaju na zajednicu i razmišljaju o načinu na koji mogu udružiti svoje glasove i ujediniti zajednice i nacije”.

Denisu je ukazana posebna čast jer je predložen za mladog NSI ambasadora (Young NSI Ambassador), a on je takvu ponudu sa zadovoljstvom prihvatio.

Organizatori su izrazili iskreno žaljenje jer se tradicionalna dodjela nagrada, koja se trebala održati u Londonu, ove godine neće organizovati zbog složene epidemiološke situacije.

U opisu slike Denis je napisao:

”Srebrenica je simbol tuge i tragedije. Kada pomislimo na Srebrenicu na trenutak moramo zastati, razmisliti o ljudskosti, razumu i civilizacijskim vrijednostima. Moramo se zapitati: ”Zašto?”…

Moja slika predstavlja tugu Srebrenice, kontrast između fascinantnog pejsaža, koji je stvorila priroda i destrukcije koju je izazvao čovjek. Predstavio sam uništene domove, živote, sjećanja, duše. Ostala je samo praznina. Prazne duše, kuće, igrališta, bašte, spaljene fotografije, pisma, igračke i snovi.

Simbol nade je zrak sunca koji se u daljini probija između sumornih oblaka, jer nada nam je potrebna za bolje sutra.”

Radiosarajevo.ba

Related posts

Šepić: Hitno promijeniti odnos prema našem narodu koji radi vani i želi doći kući

Urednik BiH Info Desk

Košenje trave na Kupresu uvršetno na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a

BHD Info Desk Administrator

Otvoreni poziv da se 9. januar obilježi kao Dan početka genocidne agresije na BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment