Društvo Zdravlje

Strah od letenja u vrijeme korone

Skoro sve granice u Evropi su ponovo otvorene. To će dovesti i do povećanja prometa na aerodromima. Onaj ko želi narednih dana da leti, mora da obrati pažnju na nekoliko stvari.

Oni koji ovih dana žele da odu na odmor u neku od zemalja Evropske unije, ne treba samo da se informišu o pravilima u vezi sa korona virusom zemlje u koju putuju, već i o pravilima na aerodromima, ali i u vazduhu.

Došao na aerodrom – i šta sad?

Prvo ono najvažnije – stavi masku! Putnici na svim aerodromima u EU moraju da nose zaštitne maske; i to otkako kroče na aerodrom, pa sve dok ne napuste aerodrom na koji su sletjeli. To piše u smjernicama koje je EU objavila za letove tokom pandemije korona virusa. Od ovog pravila izuzimaju se djeca do šest godina starosti, koja zbog zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske. Osim toga putnici moraju da svakih četiri sata mijenjaju maske, redovno peru i dezinfikuju ruke. S obzirom da čekiranje, ukrcavanje i letenje mogu da potraju i po nekoliko sati, putnici bi trebalo da u ručnom prtljagu imaju i zalihe – jednu ili dvije maske.

Italien Coronavirus Öffnung Flughafen Mailand (picture-alliance/abaca/Fotogramma/M. Alberico)

Trebali bi biti otvoreni i dodatni šalteri na aerodromima

Šta se promijenilo od predaje prtljaga do ukrcavanja?

A propo ručnog prtljaga, na najvećem broju njemačkih aerodroma u međuvremenu važi pravilo da svaki putnik može da u avion unese samo jedan ručni prtljag. Time bi trebalo da se smanji opasnost od zaraze tokom bezbijednosnih kontrola. A i kod čekiranja i kontrola važi pravilo odstojanja od metar i po.

Kako bi se pridržavali minimalnog odstojanja, Udruženje aerodroma (ADV) savjetuje da se „razvuku” putnički procesi. Za to su odgovorni aerodromi. Prepreke i oznake na tlu trebalo bi da tako usmjeravaju redove da bi moglo da se ispuni pravilo o minimalnom odstojanju. Takođe bi trebalo da budu otvoreni dodatni šalteri za čekiranje, a sjedišta u čekaonicama blokirana.

Šta je sa hranom i pićem?

Onaj ko bi rado da nešto pojede ili popije između čekiranja i leta, mora da razmišlja o tome da još dugo neće svi restorani i prodavnice biti otvoreni. Ali, jelo i piće je, zamislite, i dalje dozvoljeno – bez obzira na obavezno nošenje maski.

Jonas Schmidt-Chanasit I Virologe (Imago/Teutopress)

Jonas Šmit-Kanasit: “Nema putovanja bez rizika”

Da li će biti provjere zdravstvenog stanja na aerodromima?

Za sada na njemačkim aerodromima nije obavezna upotreba toplotno-osjetljivih infracrvenih kamera i mjerenje temperature. ADV pak kaže da ukoliko takvi zahtjevi stignu, aerodromi su i za to pripremljeni.

Lufthanza želi da svojim putnicima ponudi korona-test prije polijetanja. Prema pisanju magazina Špigel, ova aviokompanija bi s tim počela već krajem juna ili najkasnije početkom avgusta na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu. Lufthanzin portparol je kazao da se ovo posebno odnosi na putnike koji putuju u zemlje u kojima ih na aerodromu ionako čeka korona-test.

Kolika je opasnost od zaraze u samom avionu?

Veoma mala. Barem tako kažu aviokompanije i proizvođač aviona Erbas. Razlog: vazduh u avionu cirkuliše odozgo na dole. Tako kapljice koje se oslobađaju disanjem odlaze na pod aviona a ne lete u lice susjednom putniku. Aviokompanija Kondor je na svojoj internet stranici napisala: „Vjerovatnoća da se neko zarazi u avionu je ista kao i u operacionoj sali neke njemačke klinike”.

Virusolog Jonas Šmit-Kanasit smatra ovo poređenje neprikladnim. U intervjuu Dojčlandfunku direktor Instituta za tropske bolesti Bernhard Noht je kazao: „U operacionoj sali ležite sami na stolu, a oko vas je samo nekoliko ljekara.” U avionu je, kaže, drugačije. „To mora iskreno da se kaže.”

Čak iako postoji temeljno filtriranje vazduha, nema putovanja bez rizika, kazao je virusolog i naglasio da što je let duži opasnost od zaraze je veća. „To znači da se znatno razlikuje let koji traje sat vremena, od prekookeanskih letova od deset sati, ili letova na Kanarska ostrva koja traju četiri, pet sati”, kaže Šmit-Kanasit.

Symbolbild I Corona I Boarding im Flugzeug (picture-alliance/S. Di Nolfi)

Ako je avion pun, putnici nemaju pravo da zbog zaštite od širenja zaraze mjesto pored njih ostane prazno

Hoće li biti slobodnih sedišta zbog povećanja odstojanja između putnika?

Jednu stvar je sigurno svako od nas naučio prethodnih mjeseci: što je veća udaljenost između dvije osobe, opasnost od prenošenja korona virusa je manja. Zbog toga eksperti zahtijevaju da srednja sjedišta aviona ostanu slobodna ili čak čitav red.

To takođe preporučuju i službe EU za bezbijednost letenja. Ali: aviokompanije se toga moraju pridržavati samo ako faktor opterećenja leta to dozvoljava. To znači: putnici nemaju prava na slobodno susjedno sjedište i minimalna distanca do metar i po ne može uvijek da se garantuje.

Ekspert za avione, Diter Šolc sa hamburškog Univerziteta za primijenjene nauke zbog toga upozorava da se ne potcjenjuju rizici letenja tokom korona krize. „Letenje za vrijeme pandemije može da dovede do drugog talasa zaraze i infekcije bi tako mogle još brže da se prošire po cijelom svijetu, nego na početku pandemije.”

Ako pak ne možete da otkažete let, onda Šolc preporučuje da bukirate sjedište u poslednjem redu do prozora. Osim toga putnici ne bi smjeli da šetaju tokom leta i, ako je moguće, da nose masku sa filterom.

Mirjam Benecke/DW

Related posts

Soda bikarbona čini čuda za vašu kosu, kožu i tijelo

BHD Info Desk Administrator

Prijevremeni izbori 2019: SNSD kandidovao Eminu Mešić za načelnicu Bosanskog Petrovca

Editor

Oxfordova vakcina djelotvorna u 70% slučajeva

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment