BiH dijaspora

Bh. diplomatija protekle godine porezne obveznike koštala 24 miliona KM

banner

Bosna i Hercegovina ima ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu. Od toga su 44 ambasade, šest generalnih konzulata i šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

U navedenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima ima ukupno 253 zaposlenih. Koliko sve to košta porezne obveznike u BiH? Na upit Faktora odgovor smo dobili u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tako smo saznali da je iznos troškova na stavci neto plaća za cijelu DKP mrežu u 2019. godini iznosio 13.740.500,00 KM. Kada su u pitanju troškovi na stavci naknada, za cijelu DKP mrežu u prošloj godini iznosio je 10.266.690,00 KM, što znači da su bh. građani ukupno izdvojili nešto više od 24 miliona KM.

S druge strane, zanimalo nas je šta se dešava sa diplomatama kojima se završi misija u u inostranstvu. Diplomate koje su u radnom odnosu u Ministarstvu vanjskih poslova vraćaju se na radna mjesta i poslove koje su obavljali prije imenovanja.

Oni koji nisu bili u radnom odnosu vraćaju se svojim poslovima koji nemaju veze sa Ministarstvom vanjskih poslova. Nema neraspoređenih ambasadora u Ministarstvu vanjskih poslova, samo tri osobe (dva ambasadora i jedna generalna konzulica), usljed pandemije koronavirusa čekaju uspostavljanje saobraćaja kako bi preuzeli dužnosti na destinacijama na koje su imenovani.

BHDINFODESK

Related posts

Ambasada Japana u BiH: “Negiranje genocida u Srebrenici od strane profesorice Yukie Osa, nije stav Vlade Japana”

Editor

Opet nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Urednik BiH Info Desk

Reis u Arizoni: Bošnjaci moraju biti budni, mudri i odlučni da zaštite narod i državu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment