BiH dijaspora

Od 2016. iz Njemačke vraćeno 1.277 državljana BiH

banner

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju o aktivnostima Ministarstva sigurnosti u prihvatu državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Evropskog putnog lista za povratak (EU Laissez-Passer).

Zaključeno je da se do 30. juna 2021. godine produžava upotreba EU Laissez-Passer, koje izdaju nadležni organi SR Njemačke za državljane BiH prilikom njihovog povratka/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu.
U periodu od 3.12.2015. godine do 31.3.2020. godine, od nadležnih organa SR Njemačke najavljen je dolazak 2.579 osoba. Od najavljenog broja u BiH je vraćeno 1.277 državljana BiH, a ukupno je 570 osoba prihvaćeno sa EU Laissez-Passer dokumentom, 663 sa pasošem BiH, 31 sa ličnom kartom BiH i 11 sa putnim listom BiH.
Dva državljana BiH su prihvaćena sa validnim putnim dokumentima strane države. Odbijen je prihvat 46 osoba (38 je zaustavljeno u Njemačkoj i 8 je vraćeno iz Sarajeva) zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.
Ministarstvo sigurnosti će pratiti proces i po potrebi izvještavati Vijeće ministara BiH, saopćeno je.

BHDINFODESK

Related posts

DINO REDŽIĆ I NICK KRKUTI DOSTAVILI HRANU ZA DOKTORE I BOLNIČKO OSOBLJE “METROPOLITAN HOSPITAL” U NEW YORKU

Urednik BiH Info Desk

Amil Hota, Berlin: Dijaspora je već dugi niz godina najveći izvor svježeg kapitala u BiH

Urednik BiH Info Desk

Njemačka: Zašto se tako dugo čeka na radnu vizu?

Leave a Comment