Društvo

SREBRENICA 25: Zajedno protiv virusa poricanja

banner

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida, a u povodu 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod nazivom SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA  #VirusPoricanja #DenialVirus.

Kampanja započinje u sljedećoj sedmici, i to od utorka 7. jula 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. 

Izložba kojom kampanja započinje  zasniva se na internetskom narativu Srebrenica:  Genocid u osam činova. Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u izložbenim prostorima prema programu kojeg šaljemo u prilogu, a svi navedeni video materijali bit će on line prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije  negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

SENSE

Related posts

Korisno: Uradite ovaj test samoprocjene na COVID-19

Urednik BiH Info Desk

Nakon Albanje: Zemljotres “zaljuljao” i Sarajevo

Editor

Suhe grožđice i mlijeko umjesto Vijagre

Editor

Leave a Comment