BiH dijaspora

Chicago: Održana komemorativna biciklijada za Srebrenicu

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u “Zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenica”, u subotu 11. jula, u Chicagu (Sjedinjene Američke Države) održana je prva komemorativna “Biciklijada za Srebrenicu – Chicago 2020”.

image

Prva komemorativna “Biciklijada za Srebrenicu – Chicago 2020”

Iako je postojalo veliko interesovanje, zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom Covid-19 i činjenicom da su mnoge biciklističke staze zatvorene i da nije dozvoljen pristup vozilima, ipak u prvoj komemorativnoj biciklijadi za Srebrenicu učestvovalo je preko 60 biciklista.

image

Učesnici su uspješno prenijeli poruku o genocidu u Srebrenici

Organizatori ovog događaja “Udruženje Srebreničana – Chicago” u saradnji sa Bosnian Islamic Cultural Center iz Chicaga, za sve bicikliste su pripremili specijalno dizajnirane majice sa cvijetom Srebrenice uz poruku “Don’t Forget Srebrenica” (Ne zaboravi Srebrenicu) i uspješno prenijeli poruku o genocidu u Srebrenici velikom broju biciklista i atletičara koji su se, kao i svakog vikenda, okupili na najpoznatijoj biciklističkoj stazi u Chicagu, onoj na Lakeshore stazi smještenoj pored jezera Michigen.

image

Muriz Mešić, kao jedan od organizatora ovog događaja, za narednu godinu je najavio je veliku komemorativnu biciklijadu

Jedan od organizatora ovog događaja, Semir Delić, uoči početka komemorativne vožnje dao je specijalne instrukcije svim biciklistima i poručio “da je ovo vožnja za Srebrenicu i da se u tom duhu i ponašamo.”

image

Komemorativna biciklijada za Srebrenicu – Chicago, 25. godišnjica genocida u Srebrenici/Muriz Mešić

Biciklijada je protekla bez ikakvih incidenata, a na kraju ovog značajnog događaja, Muriz Mešić, kao jedan od organizatora ovog događaja, za narednu godinu najavio je veliku komemorativnu biciklijadu u okviru koje će učešće moći uzeti veći broj biciklista, uz nadu da će poteškoće uzrokovane koronavirusom do tada biti okončane.

MojaBiH

Related posts

Wizz Air naredne sedmice pokreće nove linije ka evropskim destinacijama

Editor

RIJEKA: PREDSTAVLJANJE KNJIGE „DESETA VRATA PAKLA“ AUTORA REZAKA HUKANOVIĆA

Urednik BiH Info Desk

Pedagogija dokumentarca: Iako rođena Zagrepčanka, Beširević je ostala vezana za BiH, zemlju njezinog porijekla

Editor

Leave a Comment