BiH dijaspora

Dublin: Bh. zajednica i Vlada Irske odali počast žrtvama srebreničkog genocida

Bosanskohercegovačka zajednica u Irskoj, brojni irski prijatelji i zvaničnici Vlade Republike Irske okupili su se na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Komemoraciju, koje je održana u zapadnom Dublinu, organizovalo je Udruženje Bosanaca i Hercegovaca u Irskoj (BHAI). Ispred Vlade Republike Irske komemoraciji su prisustvovali zamjenik premijera (Taniste) Leo Varadkar, ministar za djecu, invalidnost, jednakost i integraciju Roderic O’Gorman, ministar Jack Chambers i član irskog parlamenta Jack Chambers and Paul Donnelly.

image
Djeca u Dublinu/ Foto:Mirza Ćatibušić  

Nažalost, ambasador BiH u Londonu, Njegova Ekselencija Vanja Filipović nije bio u mogućnosti da prisustvuje, ali je ambasadorova snimljena poruka i možete je poslušati u videu ispod.

Twitter

Posebno mjesto na komemoraciji su imala djeca koja, mada rođena daleko od Bosne i Hercegovine, čvrsto gaje duh i kulturu zemlje njihovih roditelja. Djeca su na veliki srebrenički cvijet postavila 11 svijeća u sjećanje kako na žrtve srebreničkog genocida, tako i žrtve rata u ostatku BiH. Poruka i zavjet da nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti Srebrenicu jača je nego ikada. U toku programa skupu se obratio Mirza Ćatibušić, predsjedavajući BHAI i u kratkom govoru istakao da je Irska odigrala važnu ulogu u pritisku na Srbiju da uhapsi Ratka Mladića, te isto tako da je jedna od zemalja koja je 2015. godine zvanično izjavila da je masakr u Srebrenici genocid.

– Mnogi negiraju genocid u Srebrenici, ali mi ne smijemo zaboraviti Srebrenicu i 8.372 žrtve. Ne smijemo zaboraviti 100.000 žrtava ubijenih tokom agresije na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Oči žrtava će se zatvoriti samo kad se izvrši pravda ili se nikad neće zatvoriti, poručio je Ćatibušić ovom prilikom.

image
Mirza Ćatibušić/ Foto:BHAI  

Premijer Leo Varadkar je rekao da je genocid u Srebrenici sramotan događaj u evropskoj historiji i obećao da će Irska iskoristiti članstvo u sjedištu Vijeća sigurnosti UN-a (o.a. od 1. januara 2021.) kako bi osigurali da se takav genocid ne ponovi. Kratkim govorima skupu su se obratili i ostali zvaničnici irske vlade. Mirza Ćatibušić je istakao i da će BHAI raditi na tome da se ponovo pokrene usvajanje UN-ove rezolucije koja je odbijena 2015., zbog stavljanja veta Rusije.

image
Leo Varadkar/Foto: Mirza Ćatibušić  

U okviru programa isječke iz priča “Zlatinog dnevnika” čitala je Selma Ćatibušić, a skupu se obratila i Mirsada Kos. Tekst, preuzet od organizacije Remembering Srebrenica UK, koji je pratio paljenje svijeća, pročitao je Brian Coonan, član BHAI i veliki prijatelj BiH. Čitanjem srebreničke dove (Fardus Sultan i Ensar Hadžiselimović), učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast svim žrtvama srebreničkog genocida kao i ostalim žrtvama agresije na BiH. Na kraju je položeno cvijeće ispred postera o Srebrenici “Mi nećemo nikada zaboraviti” (uz zahvalnost Remembering Srebrenica UK koji su prisutnima poklonili ovaj poster).

image
Fardus Sultan/ Foto:Mirza Ćatibušić

Treba dodati da je irski parlament (Dáil Éireann) minutom šutnje 09. jula 2020 u 12 sati obilježio 25. godišnjicu srebreničkog genocida, sjećajući se više od 8.000 žrtava i bh. zajednice u Irskoj, u kojoj su mnogi direktno pogođeni ratom u BiH.

Na kraju treba dodati da je zvaničnu izjavu irske vlade izdao ministar vanjskih poslova Republike Irske, Simon Coveney. U dijelu izjave on ističe da “dok se Irska priprema zauzeti svoje mjesto na dvogodišnjem mandatu u Vijeću sigurnosti UN-a sljedećeg januara, sjećanja na ono što se dogodilo u Srebrenici bit će pokretačka snaga za naše članstvo. Imajući u vidu lekcije tih užasnih dana, Irska i njeni predstavnici će raditi na tome da se takva zlodjela više nikada ne ponove i da budu efikasan glas za jednakost, pravdu i poštovanje ljudskih prava u Vijeću.”

image

Jack Chambers/ Foto: Mirza Ćatibušić

BHAI je vrlo zahvalno čitavom irskom parlamentu koji su obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u Dáil (irski parlament). Cijenimo ovu solidarnost sa bosanskohercegovačkom zajednicom u Irskoj i duboko cijeni priznanje irske vlade za naš dobrovoljni rad i sve napore bh. zajednice u Irskoj da se prisjeti žrtava Srebrenice i rata u BiH. BHAI će nastaviti saradnju sa irskom vladom kako bi razgovarali o tome kako Irska može doprinijeti učenju lekcija o Srebrenici, tako da svijet zaista može stvarno reći „nikad više“!

Video komemoracije u Dublinu možete pogledati ispod.

https://www.facebook.com/watch/BHAssociationIreland/

Piše: BHAI/Foto:Mirza Ćatibušić

Related posts

Ali Lejlić prvi je Bošnjak koji se 2003. zaposlio u američkoj diplomatiji

Privremeno otvaranje Aerodroma Sarajevo zbog povratka državljana BiH iz Kuvajta

Urednik BiH Info Desk

Bihać-Švedska: Kod “humaniste” pronađeno i zaplijenjeno oko 1,5 kilogram kokaina

Leave a Comment