BiH dijaspora

25. godišnjica genocida u Srebrenici: Bh. građani marširali ulicama St. Louisa

banner

Bh. zajednica u St. Louisu obilježila je 25. godišnjicu genocida u Srebrenici s porukom “da nikad ne zaboravimo nevine živote ubijenih u besmislenim ubistvima”.

Istakli su kako se stravičan genocid dogodio prije 25 godina, ali da pokušaji revitaliziranja zločina i prilično očiti pokušaji negiranja genocida su nažalost u punoj snazi.

Spomen-obilježje?Foto: Facebook

“Molimo svakog od vas, bio Bosanac ili ne da vam bude misija da nosite baklju istine u godinama koje dolaze. Bez obzira koliko su teški pokušaji da se negira genocid, istina će prevladati, a knjige iz historije će pamtiti stoljećima da su pripadnici jednog malog naroda usred Evrope sistematski planirano ubijani s ciljem da se potpuno izbrišu njihovo postojanje, dok je cijeli svijet gledao i ništa nije radio”, kazali su iz zajednice St. Louis Bosnians Inc.

Građani porijeklom iz BiH okupili su se ispred spomen-obilježja koje je napravljeno prošle godine u obliku cvijeta Srebrenice, a najmlađu su nosili poruke “Sjećamo se 25 godina”, “Moralni i etničku podbačaj”, “8372 – nikada nećemo zaboraviti” itd.

Građani su i marširala ulicama St. Louisa noseći obilježja Republike Bosne i Hercegovine i Srebrenice.

“Ponizno stojim pred vama na ovaj dan koji je tragičniji iznad svih ostalih. To je dan kada procjenjujemo i tugujemo za gubicima koji su iznad ljudske sposobnosti da razumijemo. To je dan kada mjerimo tugu toliko duboku da otkrijemo da je stvarno bez dna. To je dan kada priznajemo neuspjeh svijeta da spriječi zločin genocid za koji nam je lažno rečeno da se nikada više neće ponoviti. I to je dan kada se suočavamo sa rastućim poricanjem da se genocid ikada dogodio, poricanjem ne samo u Republici Srpskoj, već i u drugim dijelovima svijeta. Nadam se i molim da ovo poricanje, koje ovjekuje genocid, bude zdrobljeno teretom istine koju svi nosite u srcima i umovima, a naša je kolektivna odgovornost da se to dogodi“, rekao je dr. Ben Moore ba skupu u džematu Al-Nur.

Na skupu su se obratili i brojni drugi ugledni predstavnici zajednice St. Louisa naglašavajući kako je važno obilježavati 11. juli, širiti istinu i ne zaboraviti žrtve kako se ovaj zločin više nikome nikada ne bi ponovio.

BHDINFODESK

Related posts

Bošnjačka emigracija imala je nepokolebljivu vjeru u Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

Samira Hurem – Kako privući talentovane fudbalerke iz dijaspore za nacionalnu selekciju

Halid Bešlić i Željko Bebek u Oslu napravili pravi spektakl

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment