Moj stav Pogledi

Twitter poruke: “Desilo se, znači može se desiti opet”

banner

Brojni korisnici društvenih mreža, a posebno Twittera odlučili su dati svoj pogled na dešavanja u Srebrenici prije 25 godina. Uz premijere, predsjednike, političare, našli su se i novinari, aktivisti, građani, ali i oni koji su o Srebrenici govorili i prije nego se desio genocid.

Bnai Brith, jedna od najvećih židovskih organizacija u svijetu na svom twitter nalogu o genocidu je napisala: “Desilo se, znači može se desiti opet.”

Twitter

Gotovo identičan post se našao i na twitter nalogu američkog Muzeja sjećanja na Holokaust. “Najsmrtonosniji zločin na evropskom tlu od Holokausta”.

Evropski zvaničnici su poručili kako se mora spriječiti da se ponovo desi najteži zločin na evropskom tlu. Michael Roth, njemački ministar za evropske poslove je kazao kako se iz ovog sjećanja mora naučiti lekcija za naredne generacije.

U podužoj seriji postova o dešavanjima u Srebrenici govorila je Samantha Power tada mlada novinara kasnija ambasadorica SAD-a u UN-u koja je zamolila svoje pratioce da pogledaju slike iz Srebrenice iz jula 1995.

Bivši šef misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton je u svom tweetu kazao:

“Ne mogu tugovati kao drugi, ali će uvijek ostati uz mene”.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u video poruci koju je poslala poručuje kako je posjeta Memorijalnom centru za nju bio najemotivniji i najpotresniji događaj u životu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je iz sjedišta ove organizacije poručio kako je mir u Bosni i Hercegovini još uvijek krhak te da treba raditi na istinskom pomirenju.

O dešavanjima u Srebrenici, ali i širom svijeta izvještavali su i regionalni mediji. Najveći događaj posvećen obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine organizovan je u Londonu, a poruke dolaze od sadašnjih i bivših lidera Velike Britanije, bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona, ali i drugih poznatih ličnosti koje su povezane sa Srebrenicom.

N1/BHDINFODESK

Related posts

Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Borba protiv toga važnija nego ikad

Editor

SREDIŠNJI AMERIČKI IZBORI

Gospodin: Bogić Bogićević odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment