Moj stav Pogledi

Twitter poruke: “Desilo se, znači može se desiti opet”

Brojni korisnici društvenih mreža, a posebno Twittera odlučili su dati svoj pogled na dešavanja u Srebrenici prije 25 godina. Uz premijere, predsjednike, političare, našli su se i novinari, aktivisti, građani, ali i oni koji su o Srebrenici govorili i prije nego se desio genocid.

Bnai Brith, jedna od najvećih židovskih organizacija u svijetu na svom twitter nalogu o genocidu je napisala: “Desilo se, znači može se desiti opet.”

Twitter

Gotovo identičan post se našao i na twitter nalogu američkog Muzeja sjećanja na Holokaust. “Najsmrtonosniji zločin na evropskom tlu od Holokausta”.

Evropski zvaničnici su poručili kako se mora spriječiti da se ponovo desi najteži zločin na evropskom tlu. Michael Roth, njemački ministar za evropske poslove je kazao kako se iz ovog sjećanja mora naučiti lekcija za naredne generacije.

U podužoj seriji postova o dešavanjima u Srebrenici govorila je Samantha Power tada mlada novinara kasnija ambasadorica SAD-a u UN-u koja je zamolila svoje pratioce da pogledaju slike iz Srebrenice iz jula 1995.

Bivši šef misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton je u svom tweetu kazao:

“Ne mogu tugovati kao drugi, ali će uvijek ostati uz mene”.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u video poruci koju je poslala poručuje kako je posjeta Memorijalnom centru za nju bio najemotivniji i najpotresniji događaj u životu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je iz sjedišta ove organizacije poručio kako je mir u Bosni i Hercegovini još uvijek krhak te da treba raditi na istinskom pomirenju.

O dešavanjima u Srebrenici, ali i širom svijeta izvještavali su i regionalni mediji. Najveći događaj posvećen obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine organizovan je u Londonu, a poruke dolaze od sadašnjih i bivših lidera Velike Britanije, bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona, ali i drugih poznatih ličnosti koje su povezane sa Srebrenicom.

N1/BHDINFODESK

Related posts

Željko Komšić o dezinfekciji bolnice u Mostaru: Oružane snage BiH takav posao mogu obaviti bolje od navedene jedince ruske vojske

Editor

Gojer pisao Inzku povodom problematike vezane za formiranje rezervnog sastava policije RS: Vi vrjeđate svakog prosječno inteligentnog Bosanca i Hercegovca

Editor

IGK: Gospodine Vučić – Negiranje genocida nije sloboda govora, nego govor mržnje

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment