BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne)leti 415: PANONIKA IZ „UGLA“ DIJASPORE  

banner

U organizaciji tuzlanskog Centra za kulturu u utorak, 7. juna, Atelje Ismet Mujezinović u 19 sati, je promocija knjige Seada Hambiralovića, „Panonoka, priče sa slanih jezera“.  

Promotori su Zlatko Dukić i Alma Nikolić Jelkić, koja će se iz Kanade javiti video linkom. Maja Hodžić je  moderator.

Prilog promociji su vizuielni prilozi iz Norveške i Švedske a  posebna zanimljivost i izazvati emocije koji su poslati iz Slovenije.

Književnik Zlatko Dukić je , između ostalog je napisao o knjizi:

 Počev od prve priče, u kojoj se testira autorski manir da, naoko ničim motivisan, priđe nekome od kupača na panonskoj plaži („Sunce na licu Bećira Mujagića“), u ovom slučaju čovjeku koji je u saobraćajnoj nesreći ostao bez nogu davno prije posljednjeg rata, pa preko jedne vrste upečatljivih medaljona, naslovljenih sa „Naočale“, „Profesorica Vojka“, „Novosadska ljubav“, „Takmičenje ispod slapa“, „Kralj Mujo“ – izdvajam samo neke – uspješno teče tkanje šarenog, zanimljivog i bogatog ćilima susreta s ljudima u čovjeku i s čovjekom u ljudima. Posebno odskaču, što ne znači da su druge manje vrijedne, priče „Čovjek koji hoda bos“, u kojoj Hambiralović otvara dušu i skoro doslovce nas za ruku vodi od kuće do Panonike, i to ne jednim putem i jednom maršrutom. U istoj ravni, vrijednoj isticanja, ne može se ne istaći „Ruža“ i neobično pitka, topla priča o Sari i Jusi, našim „strancima“ koji se neplanirano susreću na plaži Panonike i s kojima se odigrava gotovo čarobna romantizirana priča, simbolički okončana poklanjanjem crvene ruže…

Alma Nikolić Jelkić, Kanada:

U Seadovom cjelokupnom umjetničkom opusu imamo samo ljubav prema čovjeku, prirodi, miru, planeti koju brani svim svojim bojama i kistovima, riječima, kamerom, foto aparatom, totalno benignim sredstvima koja u njegovim rukama dobijaju jačinu čitave armije za mir i prosperitet ljudske rase. 

Hvala ti za svaku ovu priču kojom lomiš oklope koje su nam natakli, pišeš novu, ljepšu istoriju, primičeš Bosnu bliže srcu, puniš nostalgičnu dušu mirisom i bojama sunca i ljeta, donosiš živote i oslikavaš dobrotu i plemenitost ljudi punih ljubavi i želje za druženjem i dijeljenjem (onih divnih altruičnih šest kašika i jedna šerpa ), posebno u ovim dalekim, hladnim zemljama gdje je malo sunca, ljubavi i najmanje druženja. U isto vrijeme na osebujan način reklamiraš i potpomažeš razvoj turizma u našoj zemlji. 

Kralj Panonike (Mujo Sinanović (95) sa autorom knjige

BHDINFODESK  

Related posts

St. Louis: Priča o životu djeda iz BiH koji je u 70. godini na poseban način učio engleski jezik

Sarajevo: Odjel za vize Njemačke ambasade zatvoren do 06.12.2020.

BHD Info Desk Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada pozdravlja odluku i Christiana Schmidta

Editor

Leave a Comment