BiH dijaspora

IZBSA: Bosanci i Hercegovci širom Sjeverne Amerike obilježili godišnjicu genocida u Srebrenici

banner

Bosanci i Hercegovci širom Sjeverne Amerike kroz različite kulturne, sportske i vjerske manifestacije obilježili su 25. godišnjicu genocida u “Zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenica”.

Ove godine, za razliku od svih proteklih, aktivnosti na nivou Amerike su dosta bolje koordinirane i može se reći kvalitetnije pripremljene i predstavljene javnosti. Iako je u mnogim saveznim državama još uvijek prisutan strah od povratka pandemije Covid-19, ipak su Bosanci i Hercegovci našli način kako da obilježe 11. juli i prisjete se stradanja svog naroda.

Tako su ovogodišnje aktivnosti na obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici bile koordinirane od strane Ureda za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, a u većini slučajeva organizovane od strane islamsko-kulturnih centara i nevladinih organizacija na teritoriji Sjeverne Amerike.

Kako navodi rukovodilac Ureda za vjerske poslove, hfz. Mr. Muriz-ef. Mešić, i pored činjenice da u mnogim saveznim državama još uvijek postoje restrikcije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ipak su ovogodišnje aktivnosti bile jako bogate i različite.

Pa ćemo neke od njih predstaviti abecednim redom:

Bowling Green

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u petak 10. jula, proučen je tevhid za šehide Srebrenice i domovine, dok je  subotu, 11. jula 2020. godine, organizirana vožnja biciklima i motociklima prelazeći simbolične udaljenosti, kao što je put od Srebrenice do Tuzle.

image

Bowling Green/ IZBSA

Muamer ef. Šljivić je održao čas historije na temu “Genocidi – pokušaji istrebljenja muslimana (Bošnjaka)”. Isto večer upriličeno je gledanje dokumentarnog filma “Daleko je Tuzla”. Treba napomenuti da će u gradu Bowling Green biti postavljen “billboard” sa natpisom o genocidu u Srebrenici koji će biti vidljiv tokom idućih nekoliko mjeseci.

Carlisle

U gradu Carlisle (Pennsylvania) ispred džamije upriličeno je postavljanje “Cvijeta Srebrenice” kojeg su članovi BICC centra oslikali na terenu iza džamije. Tom prilikom, Srebrenički inferno je izvela Murisa Sejmenović a odlomke iz Kur’ana je proučio mladi Hamza Korkutović, nakon čega je proučena sura Ja’sin i tevhid pred duše šehida. Polaznici mekteba iz tog džemata pustili su u zrak devet balona kao znak sjećanja na ubijene koji su ukopani na današnji dan u Potočarima i izveli performans cvijeta sa tijelima.

image

Carlisle/ IZBSA

Prigodno predavanje o genocidu u Srebrenici održao je imam Zinaid-ef. Granić. Podvučeno je da se nikada ne zaboravi i nikada ne ponovi.

Chicago

U zajedničkoj organizaciji Udruženja Srebreničana – Chicago i Bosnian Islamic Cultural Center, u subotu 11. jula, u Chicagu je održana prva komemorativna “Biciklijada za Srebrenicu – Chicago 2020”. Zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom Covid-19, u prvoj komemorativnoj biciklijadi za Srebrenicu učestvovalo je brojčano dozvoljenih 50 biciklista.

image

Chicago/ Muriz Mešić

U večernjim satima u prostorijama BICC centra pručen je tevhid pred duše bosanskih šehida i žrtava genocida u Srebrenici.

Grand Rapids

Bošnjacki islamski kulturni centar iz Grand Rapidsa (Michigen) obilježio je godišnjicu genocida sa dva programa. Prvi je održan u gradskom parku 6th Street Bridge Park na obali rijeke Grand River, gdje su se svi prisutni poslije obraćanja predsjednika navedenog centra, h. Samira Agića i imama dr. Muaz ef. Redžića uputili na most rijeke i simboličnim bacanjem ruža u rijeku završili prvi dio programa.

image

Grand Rapids SELAM/ IZBSA

Drugi dio programa je bio učenje tevhida šehidima Srebrenice u novoizgrađenoj Selam džamiji.

Erie

U prostorijama Bošnjačke islamske zajednice Erie, u subotu 11. jula, upriličen komemorativni program. Pored obraćanja predstavnika preživjelih Srebreničana, kao i predstavnika lokalnih vlasti, upriličena je projekcija dokumentarnog filma “Remembering Srebrenica”.

image

Erie/ IZBSA

Nakon akšam namaza, proučen je Ja’sin i šerif, i tevhid pred duše šehida Srebrenice i BiH, javlja nam Adem-ef. Garić

Franklin Park (Chicago)

U centru SABAH fotografije, originalni članci, knjige, eseji i umjetnički radovi omladine su prvobitno postavljeni kao tužno i važno sjećanje na žrtve, njihove porodice, ali i sjećanje na cijelokupnu agresiju izvršenu u Bosni i Hercegovini i nad njenim narodom.

image

SABAH Chicago/ IZBSA

Radi promovisanja kulture sjećanja, posebno među bošnjačkom omladinom Chicaga i širenja svijesti o genocidu i agresiji nad Bosnom i Hercegovinom, izložba će biti dostupna u SABAH centru tokom cijelog mjeseca jula, javlja nam Elma Gabela Hadžić.

Northbrook (Chicago)

U Islamskom kulturnom centru u Northbrooku kod Chicaga, 25 godina od genocida u Srebrenici obilježeno je sa nekoliko zapaženih aktivnosti. Prigodno predavanje na engleskom jeziku na temu Srebrenice i pouke koje muslimani širom svijeta imaju crpiti iz ovog događaja, održao je dr. Hazim Fazlić, imam džamije. Predavanje je uglavnom bilo namijenjeno muslimanima nebošnjacima koji u većem broju posjećuju ovaj islamski centar.

image

Northbrook/ IZBSA

Za bošnjačku članove ove džamije, imam Fazlić organizirao je program tokom kojeg je proučen Ja’sin i tevhid i održano predavanje na bosanskom jeziku. Program je prenošen uživo preko društvenih mreža i praćen od strane nekoliko stotina članova i simpatizera najstarije bošnjačke džamije u Americi.

Philadelphia

Program za 25. godišnjicu stradanja Bošnjaka u Srebrenici održan je i u džematu Philadelphia pod imenom “Da se nikad ne zaboravi, jer ako to učinimo, dozvolit ćemo da nam se opet ponovi”. Kako kazuju orhanizatori, motiv za gore navedeni naziv su riječi prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

image

Philadelphia/ IZBSA

U okviru komemoracije u Philadelphiji, proučen je tevhid i Ja’sin žrtvama genocida u Srebrenici. Kako kaže Emir-ef. Huskanović, imam u Bošnjačkoj islamskoj zajednici – Erie, isto večer za omladinu je upriličeno večer dokumentarnog filma o Srebrenici i izložba dječijih radova na temu Srebrenica.

Portland

Komemoracija je održana i u gradu Portland u američkoj saveznoj državi Oregon. Organizator i sponzor ove komemoracije bila je Islamska bošnjačka edukativno-kulturalna organizacija i džemat Portland. Komemoracija se sastojala iz dva dijela: biciklijada (organizacija omladine iz džemata) u dužini od 25 milja od džamije do centra grada Portlanda i nazad do džamije, te vjersko-komemorativni program ispred džamije.

image

Portland/ IZBSA

Pored navedenih programa, IBEKO džemat i organizacija je uplatila sađenje 25 stabala u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. A dan prije u petak održan je poseban mektebski čas o Srebrenici putem Zoom aplikacije za djecu, omladinu i roditelje.

Salt Lake City

U džematu Islamske zajednice Bošnjaka u Utah u gradu Salt Lake City, učenjem Ja’sina i tevhida pred duše šehida, tradicionalno je obilježen dan sjećanja na ubijene Bošnjake u genocidu u Srebrenici.

image

Salt Lake City/ IZBSA

Kako nam je rečeno, ove godine su lokalne gradske vlasti te okrug i savezna država država Utah potpisali proklamacije da 11. juli bude Dan sjećanja na žrtve genocida.

image

Salt Lake City/ IZBSA

Seattle

U džematu Islamic Community of Bosniaks in Washington upriličen je specijalni program povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u okviru kojeg je između ostalog proučena dova za bosanske šehide i žrtve genocida u Srebrenici, te izveden prigodan kulturni program.

image

Seattle/ IZBSA

St. Louis

Bošnjaci St. Louisa su u organizaciji dva islamska centra, STLIC “Nur” i Bosnian Islamic Cener of St. Louis, upriličili svečano otvaranje “Cvijeta Srebrenice” na manifestaciji kojoj su prisustvovali mnogobrojni ugledni gosti i predstavnici gradskih vlasti.

image

St. Louis/ IZBSA

Pored toga, proučen je tevhid za žrtve genocida u Srebrenici.

Toronto

Jevreji i muslimani u Torontu su zajednički obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i 75. godišnjicu Holokausta.

image

Toronto/ IZBSA

Tim povodom je gradonačelnik najvećeg grada u Kanadi, Toronta, Jonh Tory, izdao proklamaciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici i proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, dok je premijer kanadske provincije News Brunswick, poštovani Blaine Higgs, izdao Deklaraciju povodom 25. godišnjice od Genocida u Srebrenici.

image

Toronto/ IZBSA

Don’t forget Srebrenica!

IZBSA

Related posts

Aerodroma Sarajevo potvrdio: Od septembra direktni letovi iz Sarajeva za London

Editor

Bivši predsjednik Austrije dr. Heinz Fischer u komitetu podrške autohtone BOSANSKE manjine u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Soraja Ćehić, set-dizajnerica: Lijepo je živjeti u Rimu i Parizu, ali Mostar je moje utočište

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment