BiH dijaspora

Finska: Grad Turku obilježio 25. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

U petak, 10.7., nakon klanjanja ikindije namaza započeli smo program sa učenjem Jasina i tevhida, pred dušu ubijenih Bošnjaka u genocidu. Nakon toga prisutnima se obratio imam dzemata Mahir ef. Ćosić, koji je u svom obraćanju istakao da imamo ljudsku i moralnu obavezu da pamtimo kako se nikad više nikome ne bi ponovilo nešto slično.

“Ovaj skup govori da se Srebrenica ne zaboravlja, a vi ste to svojim dolaskom pokazali. Genocid se nije dogodio samo u Srebrenici već na prostoru cijele BiH. Imamo obavezu prema najmlađjoj žrtvi Fatimi Muhić koja je umrla odmah nakon što ju je majka porodila 11.jula, prema najstarijoj žrtvi Šahi Izmirlić, koja je u vrijeme pada Srebrenice imala 94 godine, kao i prema svim ostalim žrtvama genocida, da pamtimo i čuvamo istinu o genocidu” – naglasio je jasno Mahir ef. Ćosić.

Za kraj programa Šemsudin Vejzović izveo je dirljivu ilahiju posvećenu Srebrenici.

U subotu 11.7. , u prisustvu velikog broja gostiju dobrodošlicu su izrazili predstavnici bh. udruženja na području grada Turku.
U programu imali smo priliku poslušati prezentaciju “Put spasa”. Hasan
Čohadarević je kroz kartu “Genocid na karti” prikazao sve što se dešavalo u Srebrenici jula 1995. godine, u zaštićenoj zoni UN-a.
Svoju pricu, o prezivljenom genocidu u Srebrenici nam je ispricao Smajo Purković, koji na putu spasa izgubio svoja dva brata.

Nakon klanjanja podne namaza, oko 25 biciklista su krenuli kroz grad Turku, kako bi na simboličan nacin odali počast svim žrtvama genocida.

Ovom prilikom kao jedni od organizatora, želimo zahvaliti svima vama na odazivu. Takodjer hvala onima koji su učestvovali u programu i dali dio sebe, posebno se zahvaljujemo biciklistima koji su pored nestabilnog vremena odlučili da učestvuju u “Maršu mira”

Foto galerija:

Džemat Turku/Foto: Dž. T.
Hasan Čohadarević i Mahir ef. Ćosić/Foto: Džemat Turku
Mars mira/Foto: Džemat Turku

Džemat Turku/BHDINFODESK

Related posts

Izbjegli iz BiH 1993. godine kao djeca, sada slave 20 godina braka u Švedskoj

Editor

Ingolštat: KUD “Merak” pokazao svu ljepotu kulture i tadicije BiH

Urednik BiH Info Desk

Svjedočenje jednog Bosanca kao skromni doprinos priznanju bosanske nacionalne manjine u Republici Austriji

Editor

Leave a Comment