BiH dijaspora

Diskriminacija: U Saarbrückenu Zeničanki nisu dali u teretanu s maramom

Dženeti Ahmetspahić-Ćehajić, Zeničanki koja je odrasla u Luksemburgu, a trenutno je na studijima u njemačkom Saarbrückenu, nedavno nisu dozvolili da uđe u teretanu u tom njemačkom gradu.

– Moj suprug je tu već trenirao te sam i ja, u želji da se malo aktivnije počnem baviti sportom, otišla da vidim kakva je teretana. Prilikom ulaska pitala sam kakvi su uvjeti, koliko treba da platim i koji su termini, međutim uposlenica mi je rekla da ja ne mogu da treniram tu. Pitala sam zbog čega i ona mi je rekla zbog marame, te da je to njihovo pravilo – priča Ahmetspahić-Ćehajić za Faktor.

Kaže da je bila iznenađena njihovim odgovorom i pravilima, te da je smatrala da joj se tako nešto neće desiti u demokratskom društvu.

– Uposlenica mi je rekla da mogu doći sa kačketom ili kapom, ali ne i sa maramom. Moj suprug je tražio šefa da s njim razgovara, međutim on nije bio tu – kaže sagovornica.

Dženeta je i putem društvenih mreža pozvala svoje prijatelje da bojkotuju svakoga ko pravi diskriminaciju nad drugima.

– Ne vidim razlog zašto bi moja marama nekome smetala. Apsurdno je da neko može trenirati sa kapom na glavi, ali ne i sa maramom koja nikoga ne vrijeđa ili ugrožava. Ovo nije prvi put da čujemo ovako nešto, ali važno je boriti se za svoj identitet. Bojkotujte svakoga ko krši prava drugih. Možda se nekada pravila promijene zato što smo reagovali – kaže Ahmetspahić-Ćehajić.

E. H./Faktor

Related posts

Da li postoji mogućnost dvojnog državljanstva za bosanskohercegovačke građane u Austriji?

BHD Info Desk Administrator

Hamilton odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

Editor

Grupa ZAR: Iz Njemačke stižu u Bosnu da promovišu album “Srce kaže”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment