Kultura

Sutra počinje 26. Sarajevo Film Festival

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival bit će otvoren sutra, 14. augusta, svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice na online platformi ondemand.sff.ba.

Prije samog početka filma, publiku širom svijeta iz Sarajeva će pozdraviti direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, bit će bosanskohercegovačka glumica Belma Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića, “Glas”. Publika ga ima priliku pogledati u ovogodišnjem programu U fokusu.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage.

Belma Salkunić rođena je 1988. Na Akademiji scenskih umjetnosti (odsjek Gluma) diplomirala je 2012. Trenutno je članica ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu. Debitovala je na filmu “Dobro uštimani mrtvaci” Benjamina Filipovića, a potom je uloge ostvarila u filmovima: “Sarajevski Romeo i Julija”, “Dvaput rođen”, “Glas”, “Sve o ljubavi, knjigama i psima”, te serijama: “Crna hronika”, “Lud, zbunjen, normalan”, a nedavno je završila snimanje srbijanske serije “Žigosani u reketu”.

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću, Feđi Štukan i Igoru Skvarici.

Sarajevo Film Festival održava se online od 14. do 21. augusta putem platforme ondemand.sff.ba na kojoj je moguće kupiti karte, najavili su organizatori.

SFF/BHDINFODESK

Related posts

Sarajevo: KAMENO BLAGO STARE BOSANSKE DRŽAVE

Odrasla na bosanskoj kulturi: Reperica Hava muzička senzacija u Njemačkoj

Editor

Melisa Karić prva studentica Muzičke akademije iz BiH na Univerzitetu Arizona

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment