BiH dijaspora

Konferencija ‘Reconnect’ online okupila dijasporu iz cijelog svijeta

Peta poslovna konferencija dijaspore „Reconnect“, koju je danas realizirao program Restarta u okviru Udruženja bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva, uz podršku USAID Diaspora Invest Activity, ove godine je realizirana online uz podršku iz studija u Sarajevu, omogućivši učešće preko 100 ljudi sa svih strana svijeta, te njihovo uključivanja u diskusije i virtuelne sastanke s potencijalnim partnerima.

U svom video obraćanju, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick ohrabrila je ulagače iz dijaspore da dijele svoje ideje, ali i dobre prakse, prijeko potrebne za očuvanje radnih mjesta i ekonomije naše zemlje.

„Tema ovogodišnjeg Reconnecta je zaista i ključna tema 2020. godine za mnoge industrije, organizacije i zajednice, jer je„ prevladavanje neizvjesnosti” izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, kako poduzetnici, tako i radnici, mladi, državni službenici. Nadamo se da će vam večeras vaše učešće pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH”, poručila je gospođa Eslick u svom uvodnom obraćanju.

„S ponosom vas uvjeravam da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH, jer oni pomažu u olakšanju prenosa tehnologije i znanja, otvaranju radnih mjesta i doprinose proširenju pristupa svjetskim tržištima za proizvode i usluge iz BiH. Tokom proteklih godina projekt “Diaspora Invest” pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute firme iznosi nešto više od 15 miliona američkih dolara. Također,
želim najaviti, s obzirom da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg Reconnecta turizam, nadolazeći projekat USAID-a koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovog važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Evropske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju”, zaključila je gospođa Eslick.

Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta.

„Konferencija je okupila poznata imena iz ovih sektora, uključujući Richarda Bangsa, Aldena Bajgorića, Namika Hrle, Indira Osmića, Ester Žigon, Maju Hadžiselimović, Petea Bryanta, Randalla Puljeka-Shanka, Zlatana Bajrića i Sanjina Arifagića. Ponosni smo što smo uspjeli zaštititi naše učesnike, a sačuvati tradiciju okupljanja i nadamo se da ćemo doprinijeti traženju odgovora prijeko potrebnih ekonomiji BiH“, podcrtala je Emina
Zahirović-Pintarić, predstavnica organizatora, te je pozvala sve zainteresirane članove dijaspore da iskoriste platformu Diaspora Invest za ponovno povezivanje sa svojom domovinom.

Fena

Related posts

Poziv kanadskim državljanima i građanima sa stalnim boravkom u Kanadi da potpišu peticiju: PETICIJA E-1455 NA WEBSTRANICI PARLAMENTA KANADE ZA PONOVNO OTVARANJE KANADSKE AMBASADE U SARAJEVU

Mehmed Teljigović Bedo švedsko-bosanski pensioner: Odmor na Savi ljepši nego na bilo kojem svjetskom moru

Zbog nedostatka dokaza obustavljen postupak za izručenja Roberta Kovačića iz SAD-a

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment