Moj stav Pogledi

Eskalira situacija u Krajini: Vrijeme je da neko počne braniti državu BiH

banner

Nezadovoljstvo Krajišnika zbog migrantske krize u ovom dijelu Bosne i Hercegovine raste iz sata u sat, a danas je u poslijepodnevnim satima došlo do sukoba između mještana Velike Kladuše i vozača autobusa koji je dovezao migrante.

Naime, nakon što je par građana pokušalo zaustaviti Unatransov autobus kod Migrantskog kampa Miral, jedan od njih je svoje vozilo parkirao na atobusko stajalište.

Potom je uslijedila rasprava, a nakon što se vozač oglušio da vrati autobus odakle je došao, mještanin je razbio šajbu autobusa nakon čega je vozač udario u parkirano vozilo.

Na mjestu događaja je i Jedinica za podršku MUP-a USK. 

Ko je kriv za eskalaciju problema?

Očigledno je da dosadašnje ponašanje države BiH, međunarodnih faktora, prije svega EU, gura Krajinu u svojevrsni građanski rat. 

U ovom dijelu Bosne sve se više javno govori da je neko u potpunosti odriješio ruke međunarodnim organizacijama poput IOM-a i drugih da rade šta hoće. 

Sve je manje onih koji vjeruju da država i međunarodni faktor žele riješiti problem, a sve više ih vjeruje da se Krajina namjenski bira kao hot-spot i da se to diriguje iz centara moći. 

Jedan ministar sigurnosti (Dragan Mektić) potrošio je cijeli mandat, drugi (Fahrudin Radončić) naslijedio ga i ubrzo odustao, ali rješenje za migrantski problem u Krajini nema. Selmo Cikotić sada ima vruć krompir u rukama. 

Može li Ministarstvo sigurnosti BiH riješiti problem?

Ne može i to je sve vidljivije Jer dok nam se vodeći ljudi države brinu za “svoje” dijelove države, Krajinu nema ko da brani. Bakir Izetbegović čuva sarajevsku regiju, Milorad Dodik RS, a Dragan Čović Krajinu.

Tu je i Evropska unija koja je svojim djelovanjem Krajišnike zatočila u konc logor, pa se moraju zaključavati u svojim kućama, paziti kuda oni i njihova djeca hodaju, jer su sve češće meta migranata. 

A Krajišnici neće dugo čekati. Današnja dešavanja u Velikoj Kladuši to pokazuju. Nastavi li se ovako, situacija će sigurno eskalirati. A kad počnu padati mrtve glave imat ćemo puno gori problem. 

Neko se mora uozbiljiti i presjeći ovo, narediti Oružanim snagama BiH da izađu na istočnu granicu, ali i dio snaga poslati u USK. Ako ne može Predsjedništvo BiH i Zajendički generalštab, ima onih koji to mogu, samo je pitanje hoće li.

Vrijeme je da neko brani ovu državu! 

Patria
https://nap.ba/news/69393

Related posts

Šume su izvor zdravlja: dvosatni boravak u šumi dva puta mjesečno blagotvoran je za zdravlje i jača imunitet

Afera Tegeltija: Upalimo svijeće za Visoko sudsko i tužilačko vijeće

BHD Info Desk Administrator

Selma Muhić Dizdarević, predavačica na Karlovom univerzitetu: U Češkoj na sceni “Islamofobija bez muslimana”

Leave a Comment