BiH dijaspora

Muzičar Zlatko Sjerić iz Mainza: “Najbosanskiji” autor folk-muzike

Premda se još ubraja u noviju generaciju stvaralaca muzike u narodnom duhu, Sarajlija Zlatko Sjerić ima veoma impresivnu karijeru.

U Bosni je pjesma vječna

Druženje s harmonikom je započeo kao dječak u KUD-u Proleter, dobar dio karijere proveo je kao član sjajnog Narodnog orkestra RTV-a BiH te predvodnik grupe Dobar dan u kojoj je bio i autor i izvođač. Kao kompozitor bilježi raritetan uspjeh – njegovu je pjesmu “Tebe nema”, kojom se proslavila današnja folk-zvijezda Nihad Alibegović, snimilo čak pet vrsnih pjevača, među njima i izuzetni Marinko Rokvić.

Posljednjih godina Zlatko živi i radi u Mainzu, u Njemačkoj, ali “muzičko srce i duša” su mu u rodnom Sarajevu i BiH.

– Meni najdražu ocjenu rada dao mi je jedan sarajevski novinar napisavši da sam “najbosanskiji” autor folk-muzike. Zaista, sve su moje pjesme prožete tradicionalnom muzikom BiH i onog što sada zovemo regionom, a riječ je o muzici koja se svud naokolo BiH slušala, voljela i voli i sad. Bolje inspiracije od ovdašnjeg melosa nema, kaže Zlatko Zlaja Sjerić, posebno ponosan na pjesmu “U Bosni je pjesma vječna”, lijepu domoljubnu, nastalu u najtežim danima za opstanak BiH.

Njegove uspješnice “Tebe nema”, “Hej, mala”, “Lijepa Ajša”, “Varalice”, “Avlija”, “Noći ljubavi” i druge velike hitove interpretirali su, osim Alibegovića i Rokvića, i Rizo Hamidović, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Angel Dimov, Abid Sakalaš, Jasmin Burek… I to je na nosačima zvuka bilježilo ogromne tiraže.

image
U društvu Hanke Paldum/ Privatni album

– Aktivan sam i na festivalima u BiH. Nagrade su osvajale moje pjesme na festivalu u Velikoj Kladuši, gdje su interpretatori bili Hamid Ragipović Besko i Mirsad Jarović, na Ilidži je moju pjesmu izveo doajen Asim Brkan, zapažene su bile i kompozicije na festivalima u Bihaću, Tuzli i na Miholjskom letu u Srbiji.

Kao kuriozitet Sjerić navodi i podatak da je među rijetkim tzv. folk-autorima čija je muzika u svjetskim filmovima: u američko-kanadskom “Gangster exchange” te domaćim dokumentarnim “Vanzemaljci iznad Sarajeva” i “Vidiš li ovaj grad”.

– Često me neke kolege zadirkuju, kažu imaš tolika hitova, a nisi još dobio nikakvo veliko zvanično priznanje. Odgovaram da je meni najveće priznanje i najveća radost kad hiljade ljudi na koncertima, zajedno s pjevačima, pjevaju ono što sam ja stvorio, priča nam on.

Vlastita produkcija

Vrijedni muzičar ne želi još podvlačiti crtu.

– Kad me već ubrajaju u mlađe, ja potvrđujem da imam još puno ideja i motiva. Kako sad u BiH nema dobre diskografske kuće, odlučio sam nove pjesme realizovati u vlastitom studiju i registrovao svoju produkciju Sjerić records. Radiću u saradnji s Kebart recordsom profesora Muamera Kebića iz Salzburga. I s najboljim bh. muzičarima. Među prvim snimcima biće nova pjesma s Hankom Paldum, čiji sam prateći solista na harmonici godinama bio. Obećao je u mojoj produkciji novu pjesmu snimiti i Halid Bešlić. Tražio je nešto kao megahit “Tebe nema”. Marinko Rokvić takođe. Fenomenalni Ferid Avdić će snimiti cijeli album, još je puno zainteresovanih vrsnih izvođača. Već su snimili pjesme Josip Matić, Ramiz Brkić, Muhamed Kočan, a mladi i daroviti Mensur Imširović, Emir Mekić i Stole Medaković su, garantujem, imena za koja će se još puno čuti, kaže na kraju razgovora za Oslobođenje renomirani autor i muzičar Zlatko Zlaja Sjerić.

Piše: E.Š./MojaBiH

Related posts

DANI DIJASPORE ŽIVINICE – SVUDA PROĐI, KUĆI DOĐI!

U Njemačkoj uhapšen Adis Abaz iz BiH, zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine

Editor

Uskoro: FlyBosnia uvodi letove iz Sarajeva za London, Rim i Pariz

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment