BiH dijaspora

“Balkanski Rambo”: Mirzet Juković, prvi njemački glumac koji je dobio „Los Angeles Film Award“

banner

Mirzet Juković, Novopazarac, Bošnjak, od 1994. godine živi u Njemačkoj, a posljednjih 15 godina aktivno se bavi glumom.

Ovih dana skoro sve značajne njemačke novine objavile su informaciju da je Juković prvi njemački glumac koji je dobio „Los Angeles Film Award“ u Los Angelesu, te u New Yorku „New York Film Awards“ prestižnu filmsku nagradu.
Nagrađen je za najbolju sporednu ulogu u filmu „Als die Welle brach“ ( ad se val razbio), u kojem glavnoj glumici daje veliki potporu, u koju se čak potajno i zaljubljuje, ali ga ona sve vrijeme odbija. Tek nakon podužeg vremena ona mu kaže da je bila silovana. To je inače prvi film u kojem Juković glumi jednu nježnu i romantičnu osobu.

Mirzet Juković sa nagradama/Private album

-Da to je zaista tako. U njemačkim filmovima i serijama uvijek dobivam uloge nekog snažnog i opasnog momka ,a jedna od posljednjih uloga takvog karaktera bila je u sada već kultnoj nedjeljnoj seriji „TATORT“ (Mjesto zločina),a koja se emitovala prije nešto više od pola godine na Prvom programu njemačke televizije ARD. Taj „Tatort“ tada i u tom momentu gledalo je više od deset miliona gledatelja – rekao nam je Juković.

Sa umjetničkim imenom Micky Juković započeo je glumačku karijeru u frankfurtskim pozorištima, a onda je odlučio da postigne nešto više po tom pitanju,ali kako nam je rekao sve je bilo teško. Inače zbog njegovog izgleda i jako „opasnih“ uloga prozvali su ga „BALKANSKi RAMBO“.

-Ja sam završio Ekonomski fakultet u Frankfurtu, počeo sam da radim u banci, ali sam onda shvatio da ne mogu da budem vikend glumac. Ostavio sam dobro plaćeni posao, upisao časove glume,a opet sam sve to sam finansirao. Ništa mi nije bilo teško jer sam slijedio svoje snove. Čak sam jedno vrijeme radio i na građevini samo da bi došao do novca,ali na kraju se to opet sve isplatilo. Išao sam i u Berlin i u London na časove glume – ispričao nam je Juković.
Ulogu u ovom fimu dobio je od same rediteljke Aleksandre Bekio koja je pola Grkinja,a pola Srpkinja. Znali su već odprije,pa je tako uslijedila zajednička saradnja. Ono što je posebno interesantno , Aleksandra je film snimala o svom trošku,a Mirzet je uložio samo svoje slobodno vrijeme,što znači da je glumio bez novca.

-To je zaista tako,a onda je uslijedio šok. Film je bez ikakve reklame dobio velika svjetska filmska priznanja, a kada sam ja saznao da samo dobio nagrade u Los Angelesu i New Yorku nisam mogao da vjerujem. Tek kada su o tome pisali najuglednije dnevne i sedmične novine u Njemačkoj poput Bild zeitunga i Stern-a, prihvatio sam stvarnost.
Novi Pazar i Sandžak se uvijek veže za poznata imena narodne muzike,ali nikako za glumu?

-Baš tako,ali mislim da u novi Pazar nije još stigla ta informacija o meni,a i ljudi sada dole brinu neke druge brige. Ipak,a naravno da će mi biti drago da se i u mom rodnom gradu upoznaju sa mojim radom i mojim uspjesima. I ja sam sam zatečen ,da tako kažem, ovom novom frkom oko mene. Jedno vrijeme nije bilo ništa,a onda se odjednom dešavaju neke stvari o kojima pišu, skoro pa svi, njemački mediji.

Balkanski rambo“ nastavlja da živi svoj san, a taj san se dešava u stvarnosti. Mirzet nam je rekao da ga slava nije i neće promjeniti, jer kako kaže, ostat će i dalje onakav kakav je bio i prije ovih filmskih priznanja. A, prije svega uzoran sin svojim roditeljima i dobar brat njegovoj dvojici braće.

Bato Šišić

Related posts

ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU

Urednik BiH Info Desk

College of St. Francis Brooklyn: Nermina Markišić proglašena najboljim studnetom

BHD Info Desk Administrator

Livno: Marin Mamuza se vratio u rodni grad i niže uspjehe u turizmu i profesionalnoj fotografiji

Editor

Leave a Comment