Kultura

Dokumentarac “Besjeda o migraciji”, novi film o mladima i migraciji

banner

Besjeda o migraciji pokušava, kroz razgovore, otvoriti pitanja o migraciji. Zašto odlazimo ili ostajemo?

‘Besjeda o migraciji’ je dokumentarni film napravljen u produkciji Mediacentra Sarajevo koji se bavi migracijom mladih iz nešto drugačijeg ugla, ugla onih koji nisu otišli iz BiH. Kroz 22 minute, taj video daje uvid u različite vrste migracija i odgovara na pitanje šta mlade motiviše da napuste svoju državu ili da tu ostanu.

Film Mirze Ajnadžića se temelji na iskustvima i stavovima mladih osoba o tome šta za njih predstavljaju migracije, a potom i koji događaji, lični ili u društvu u cjelini, bi bili prijelomni i odlučujući za odlazak. Poseban fokus filma je na migracijama i razlozima migracija pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice.

Kamera prati protagonistu priče Mirzu Halilčevića koji objašnjava svoj položaj u bh. društvu i svakodnevne izazove s kojima se LGBTIQ osobe suočavaju na putu traganja za vlastitim identitetima.

Nadalje, kroz razgovore s poznanicima i poznanicama, Mirza nastoji razumjeti zašto se neke osobe odlučuju napustiti svoje prebivalište i iz manjeg mjesta doći u veće te šta su razlozi za ostanak u BiH onih koji, bar za sada, ne misle napustiti svoju državu.

– Besjeda o migraciji pokušava, kroz razgovore, otvoriti pitanja o migraciji. Zašto odlazimo ili ostajemo? Šta je ono što tražimo kao individualci i individualke? Posebno je važno razmišljanje skupina, koje se na svakodnevnoj osnovi, suočavaju sa diskriminacijom. Dokumentarna se priča pripovijeda na način da je primarni fokus na LGBTIQ+ zajednici u Bosni i Hercegovini – pojašnjava autor Mirza Ajnadžić.

Mislim, kaže Ajnadžić, da je važno da zauzimamo stav. Važno je govoriti iz perspektive onih i za one koji svakodnevno, zbog nas, ostaju po strani.

– Migracija koja dolazi kao odgovor u potrazi za nekim boljim životom je nešto o čemu veliki dio nas razmišlja – za i protiv odluke o pakovanju kofera i odlasku. Dodajte tome još diskriminaciju na svakodnevnoj osnovi i pitanja se sama počnu nametati – naglašava Ajnadžić, objašnjavajući glavni motiv filma.

Film ‘Besjeda o migraciji’ dio je kampanje koju Mediacentar Sarajevo i Sarajevski otvoreni centar provode u sklopu projekta “Između ovdje i tamo: migracije LGBTI mladih iz Bosne i Herecegovine na zapad”.

Ideja projekta je informisati mlade iz BiH, prije svega LGBTIQ osobe, o različitim aspektima odlaska iz države, procedurama i različitim mogućnostima migracija, kao i o pozitivnim i negativnim iskustvima onih koji su već otišli iz BiH.

Mediacentar

Related posts

Vrijedno priznanje: Njemački Grammy za Damira Imamovića

Urednik BiH Info Desk

Ko je Bosanac, ko Bošnjak a ko Musliman? / Ovako je to objasnio rahmetli Alija Isaković

Amila Terzimehić u filmu italijanskog oskarovca

Editor

Leave a Comment